друкувати


Збитки російської економіки від спеки склали близько 15 мільярдів доларів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-10 10:47:01

За попередніми оцінками аналітиків, збитки російської економіки від аномальної спеки і лісових пожеж за місяць склали близько 15 мільярдів доларів.

Першу оцінку скорочення темпів зростання економіки РФ у зв'язку з подіями липня-серпня дали аналітики HSBC і "Уралсиба", які оцінили збиток в один відсоток зростання ВВП в 2010 році. З урахуванням прогнозного номінального ВВП рівного 44,8 трильйона рублів, збитки мають скласти приблизно 450 мільярдів рублів або 15 мільярдів доларів.

Офіційні оцінки втрат російської економіки повинні з'явитися ближче до кінця року, після публікації даних Росстату про промвиробництво за липень і серпень - на думку Олександра Морозова з HSBC, саме у ці два місяці буде основний негативний ефект від пожеж. Поки що можна констатувати лише те, що офіційний прогноз урожаю зернових в 2010 році скорочено до 60-65 мільйонів тонн, а втрати від тимчасової заборони на експорт зернових складуть близько трьох мільярдів.

При цьому, відзначає Морозов, в своїх розрахунках аналітики враховують в основному короткострокові витрати, залишаючи за дужками витрати на відновлення навколишнього середовища. Таких розрахунків у Росії, на відміну від Канади чи США, взагалі не проводиться. Більш того, на думку Морозова, вклавшись у відновлення згорілого житла, держава навряд чи буде серйозно інвестувати в поліпшення якості води та повітря та відновлення лісів.

Аналітики сумніваються і в тому, що буде доведено до кінця план по обводненню торф'яних боліт. Про передбачувані затопленні торфовища у Підмосков'ї говорив на початку серпня губернатор Московської області Борис Громов. Повідомлялося, що ідею обводнення боліт підтримав прем'єр-міністр РФ Володимир Путін. Глава уряду дав доручення підготувати Федеральну цільову програму, вартість якої, за оцінками Громова, може скласти близько 20-25 мільярдів рублів. Орієнтовний термін виконання програми - три роки.

Джерело: ТСН.ua