друкувати


На Тернопільщині вдванадцяте задзвонили «Дзвони Лемківщини»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-09 03:00:13

На два дні мальовниче урочище Бичова поблизу містечка Монастириськ, що на Тернопільщині, перетворилось на міжрегіональний центр етнічної культури, ужиткового мистецтва та масових розваг на свіжому повітрі. Тут 7-8 серпня відбувався традиційний вже для цих місць ХІІ Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини».

Вже на під’їзді урочища стали зрозумілими масштаби цьогорічного дійства: обабіч траси Івано-Франківськ – Тернопіль, а часто-густо і прямо на проїжджій частини довжелезними – більш як на кілометр – рядами були припарковані сотні автомобілів. Прилеглий ліс і саме урочище перетворились на одне велике наметове містечко, а центральна його галявина – на кілометри торгових рядів і величезний музичний концертний майданчик для понад 110 фольклорних музичних колективів.

Тут кожен міг знайти собі щось по душі: відпочити на природі, насолодитись запальними ритмами національних лемківських мелодій, придбати собі вишиванку або й весь лемківський однострій, сувеніри, скуштувати етнічної кухні та «моцної» самогоночки – «палюнки» під шматочок смаженого тут же, на рожні, величезного кабана.

У програму фестивалю входили хода вулицями міста, служби божі, численні концерти фольклорних колективів, забави та святковий феєрверк.

Безпеку громадян пильнували сотні співробітників міліції та МНС, чиї оперативні штаби скромно притулилися при вході на основну галявину, а десятки лікарів готові були невідкладно надати медичну допомогу.

Загалом в заході взяло участь близько трьох тисяч гостей з більш як третини регіонів України, а також з Польщі, Австралії,Словаччини, Сербії. Серед учасників фестивалю: представники Міністерства України з питань культури та туризму, Державного комітету України у справах національності, та релігій, керівництво обласних державних адміністрацій з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Волинської, Чернівецької, Закарпатської, Вінницької, Житомирської Київської, Полтавської та Хмельницької областей.

Делегацію від Прикарпаття очолював перший заступник голови Іввано-Франківської ОДА Василь Плавюк. Область представляли численні музичні колективи З Івано-Франківська, Калущини, Долинщини, і інших регіонів, активісти обласної організації товариства «Лемкіщина» та просто поціновувачі етнічної культури.

Автор: Сергій БІЛИЙ