друкувати


У спеку дуже стрімко розмножуються бактерії, тому треба частіше мити руки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-06 12:30:31

Головний санітарний лікар України Сергій Риженко розповів кілька порад, як захиститися від спеки та її наслідків для організму.

Зокрема Риженко порадив у спеку частіше мити руки. "Найголовніше зараз - навчити людей мити руки протягом дня, особливо перед вживанням їжі. Через брудні руки передаються десять-дванадцять широко поширених у країні інфекцій, включаючи гепатит і сальмонельоз. На жаль, у нашій країні не звикли до цієї простої гігієнічної процедури", - зазначив Риженков в інтерв'ю "КоммерсантЪ-Украина".

Він також порадив берегти організм від перегріву, поменше перебувати на сонці, особливо в середині дня. "З будинку найкраще виходити в головному уборі або з парасолькою від сонця, хоча в нашій країні це й не прийнято", - розповів головсанлікар.

Він наголосив, що і дорослим, і дітям необхідно мати з собою запас питної води гарантованої якості.

"Гарні в спеку компоти та узвари, а також газована мінеральна вода, оскільки вуглекислота ефективно знищує мікроорганізми. А ось сильне охолодження напоїв не дає позитивного ефекту, так як холод допомагає мікроорганізмам зберігатися", - зазначив він.

Головний санлікар також підкреслив, що через спеку загострюються хронічні серцево-судинні захворювання, хвороби печінки і нирок.

"Щоб уникнути загострень ми рекомендуємо людям, які страждають хронічними захворюваннями, взагалі не залишати приміщень з 10 до 17 годин. Варто звернутися до досвіду країн, де звикли жити в умовах спеки. У Південно-Східній Азії, наприклад, люди відпочивають декілька годин в середині дня, а роботу завершують ввечері, коли спека спадає. Навіть у радянських колгоспах існувала обов'язкова норма: усім, хто працює на відкритому повітрі, надавався обідня перерва з 12 до 15 годин", - розповів Риженко.

За прогнозами Гідрометцентру, найближчі два тижні температура у країні буде зберігатися на рівні +35-39 градусів, окрім Заходу, де очікують +28-30 і дощі. У центральні, східній і північно-східній частинах температура підніметься і до 42 градусів тепла.

Джерело: ТСН.ua