друкувати


Альфонс із Судану запрошував в Україну нелегальних мігрантів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-05 10:15:04

Вигідне геополітичне розташування України вже не раз зігравало в історичному перебігу злий жарт з нашою державою. Так відбувається і в сьогоденні, коли вкупі з недосконалістю українського законодавства воно перетворило Україну на накопичувач нелегальних мігрантів.

Тільки за перше півріччя цього року за матеріалами органів СБУ з Івано-Франківської області було видворено 7 вихідців з проблемних країн Близького та Середнього Сходу, які незаконно перебували на території України. Всі вони потрапили в нашу країну як студенти, проте після виключення з різних (погана успішність, нестача грошей на навчання) причини з вишів не побажали виїхати до себе на батьківщину.

Один з таких студентів-невдах – громадянин Судану – незаконно проживав в Україні з 2006 року. Прибувши в країну як студент одного з медичних ВНЗ, він, щоб забезпечити собі безбідне життя, ще й відкрив тут комерційну фірму. Проте з часом родичі гроші на навчання висилати припинили, фірма прогоріла, а повертатись на батьківщину, де вже тривалий час іде збройний конфлікт, якось не хотілось.

Щоб уникнути підвищеної уваги правоохоронців, іноземець час від часу змінював місця проживання, переїжджаючи з міста в місто, з області в області. Нарешті прибув до Івано-Франківська, де, назвавшись студентом-медиком, залишився жити на утриманні місцевої жительки, втершися в довіри тим, що як «майбутній» медик міг допомогти її хворій матері. «За цей час, – розповідає «Експресу» керівник прес-групи Управління СБУ в Івано-Франківській області Марія Римар, – зареєстрував фірму, яка ввозила в Україну потенційних студентів… та потенційних мігрантів, що через Прикарпаття прагнули потрапити до Євросоюзу».

Співробітники Служби безпеки України спільно з органами МВС видворили альфонса-комерсанта за межі України, проте цей випадок не є поодиноким. Зі слів пан Римар, зростанню кількості нелегальних мігрантів на Прикарпатті сприяють самі івано-франківці. «Зокрема, – зазначає вона, – в порушення законодавства громадяни надають житло в оренду іноземцям та особам без громадянства, які незаконно в’їхали в Україну або втратили підстави для подальшого перебування в нашій державі. При цьому, документів, що підтверджують особу, як-от: паспорт, довідка з місця навчання, у «квартирантів» не вимагають. В свою чергу такі дії тягнуть за собою відповідальність у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Автор: Сергій БІЛИЙ