друкувати


Право на американське громадянство всім, народженим на території країни можуть скасувати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-04 10:45:57

Впливові сенатори-республіканці запропонували переглянути законодавство США, яке автоматично дає право на американське громадянство кожному, хто народився на території країни.

Лідер республіканської меншості в сенаті Мітч Макконнел заявив, що вважає за можливе проведення слухань з питання про внесення відповідної поправки до конституції країни.

Необхідність скасувати закон підтримують також впливові конгресмени Джон Маккейн, Джон Кайл, Джеф Сешнс і Ліндсі Грехем.

"Не знаю, про що думали автори 14-ї поправки, але сумніваюся, що про те, як хтось міг прилетіти з Бразилії, народити дитину, а потім повернутися з цією дитиною додому, зробивши цю дитину назавжди громадянином США", - заявив Джеф Сешнс.

Чотирнадцята поправка до конституції США була ухвалена в 1868 році. Згідно з нею, "всі особи, які народилися або натуралізовані у Сполучених Штатах і підлеглі їхній юрисдикції, є громадянами Сполучених Штатів і штату, в якому вони проживають".

Таким чином громадянство США отримували всі раби, привезені в країну, а також їхні майбутні діти.

Для того, щоб скасувати право народженого в США на американське громадянство, необхідно внести нову поправку до конституції країни. Для цього потрібне схвалення двох третин в кожній палаті конгресу.

Раніше подібні спроби зустрічали опір в палаті представників. Захисники поправки наполягають, що вона лежить в основі цінностей американського суспільства і мало впливає на ситуацію з нелегальною імміграцією.

Утім, пропозиція сенаторів-республіканців, без сумніву, зустріне підтримку консервативно налаштованої частини виборців напередодні виборів до конгресу, які відбудуться 2 листопада.

Питання, пов'язані з імміграцією, викликають великий інтерес в американському суспільстві.

За оцінками міністерства національної безпеки США, у січні 2009 року на території країни проживали 10,8 млн нелегальних іммігрантів. А, за даними дослідницького центру Pew Hispanic Center, в 2008 році діти 3,8 мільйона нелегальних іммігрантів з Латинської Америки отримали громадянство США.

Джерело: ТСН.ua