друкувати


Чоловіки і жінки по-різному ведуть себе під час конфліктів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-08-03 05:00:58

Більшість чоловіків впевнені, що оборонна тактика під час сварки – наприклад, не нападати, не виплескувати емоції – це неправильна поведінка, яка призводить до стресу. Канадські вчені довели, що все зовсім навпаки. Така вичікувальна тактика знижує рівень стресу у чоловіків, але підвищує його у жінок.

В дослідженні, проведеному в Монреальському кардіологічному інституті, взяли участь 81 чоловік і 118 жінок у віці від 20 до 64 років.

Кожного добровольця попросили виконати кілька стресових завдань. У цей час в учасників фіксували ознаки стресу і оборонної поведінки, вимірюючи частоту серцевих скорочень, артеріальний тиск і вміст кортизолу (гормон стресу) у слині. В результаті чоловіки, які більше дотримувалися вичікувальної тактики, давали менше сигналів стресу в порівнянні з тими, які реагували на жіночі нападки агресивно. Серед жінок реакція була протилежною: ті, хто "оборонявся", були більш близькі до стану стресу, про що свідчив їх підвищений артеріальний тиск і прискорене серцебиття.

"Чоловіки і жінки по-різному ведуть себе під час конфліктів і по-різному їх вирішують", - пояснив психолог, один з авторів дослідження Б'янка Д'Антоно.

Наприклад, за словами Д'Антоно, чоловіки вважають, що мають стати у самовпевнену позу, спробувати переконати співрозмовника в чомусь. А жінки розцінюють таку самовпевненість як агресію, самі ж так чинять рідко.

Насправді чоловікам і жінкам слід помінятися ролями. "Чоловіки, які частіше дотримуються вичікувальної оборонної тактики, відчувають менший стрес, ніж їх більш агресивні побратими", - пояснив психолог.

Б'янка Д'Антоно дав кілька простих порад, як краще справлятися зі стресовими ситуаціями незалежно від того, яку лінію поведінки ви обрали:

1. Знайдіть те, що допомагає заспокоїтися особисто вам. "Важливо навчитися керувати своїм стресом. Спробуйте регулярні фізичні вправи, медитацію, йогу, тай-чи. Те, що сподобається вам найбільше, те й принесе більше користі ", - розповів Д'Антоно.

2. Проаналізуйте і спробуйте змінити свою поведінку там, де це необхідно. "Важливо, як ви сприймаєте себе в тій чи іншій ситуації (поганий я чи добрий, компетентний чи ні), як визначаєте навколишній світ (швидше поганий або швидше хороший), яка ваша манера спілкування з іншими людьми (пасивна, впевнена, агресивна). Всі ці характеристики впливають на здоров'я і настрій. Спробуйте злегка підкоригувати який-небудь аспект, і життя стане набагато більш насиченим", - резюмував вчений.

Джерело: ТСН.ua