друкувати


Будова на Бельведерській: Гроші вкладено, проект складено, що будують – вирішать потім?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-31 11:25:46

Представники Івано-Франківської міської будівельної «верхівки» та фірми-забудовника «Галицький двір» провели сьогодні зустріч з мешканцями будинків №№ 25 та 25А по вулиці Бельведерській та № 10Б по вул. Володимира Великого, що протестують проти зведення на майданчику біля їх домівок ще однієї багатоповерхівки.

В ході зустрічі головний архітектор міста Ігор Гаркот та начальник міського управління капітального будівництва Володимир Ковальчук, дозвіл на будівництво на даній території торгового центру було видано ще 18 березня 2008 року. «Є експертизи, є дозвіл на будівництво, – розповідає Коломия ВЕБ Порталу пан Гаркот, – є в оренді земельна ділянка. Що хоче забудовник – це друге питання. Я говорю про те, що сьогодні є. Була розроблена проектна документація. Поверховість – три поверхи… Два – три поверхи. Змінна така поверховість. Якщо замовник чи забудовник хочуть нарощувати поверхи, вони в обов’язковому порядку мусять розробити проектну документацію і її погодити. Але сьогодні погоджена та проектна документація, про яку я вам розказав. Функціональне використання торгового приміщення – це торговий центр, на що є сьогодні документація, на що є дозволи міськвиконком і Інспекції архітектурно-будівельного контролю».

Представник фірми «Атлант», яка виступає замовником будівництва, на зустріч не з’явився. В свою чергу, представник же фірми-забудовника – директор компанії «Галицький двір» Василь Друк в розмові з мешканцями не приховував, що в планах його фірми та фірми-замовника зведення замість торгового комплексу офісної будівлі з житловою надбудовою, зазначаючи, що гроші вже вкладені, проект розроблений. Щоправда в розмові з журналістом він був обережніший у висловлюваннях. «Як можна збудувати те, – зазначає пан Друк, – що не затверджене проектом? Це взагалі заборонено. Тому пропонується зробити надбудову. В даному випадку це питання вивчається в архітектурі. Буде, напевно, архітектурна рада, будуть слухання і буде прийматися рішення. В даному випадку взагалі тут можна будувати і більшу надбудову, ніж три поверхи. Вона абсолютно не заважає по всіх архітектурних нормах і санітарних, і пожежних».

Зі слів керівника «Галицького двору», це будівництво було затверджено з самого початку генеральним планом забудови мікрорайону, Сам він підтримує замовника в ідеї побудови офісного блоку з житловою надбудовою: «Це буде навіть краще, тому що торгового центру як такого тут не треба. По-перше не вистачає площі: треба робити під’їзди до торгового центру, щоб калорифери працювали – охолодження. Для чого це тут? На цих площах необхідні офісні приміщення, якісь, може, невеличкі магазинчики, ну і невелика надбудова…»

Масла у вогонь суперечки підливає інформація, що поширюється серед мешканців «будівних» будинків про те, що нібито термін виданого фірмі «Галицький двір» дозволу на будівництво, зведення та монтаж будинків, споруд збіг ще 8 грудня минулого року. Василь Друк цю інформацію спростовує. «Як немає ліцензії? – робить здивоване обличчя, – Я би перестав будувати. Я ж будую будинки не тільки в Івано-Франківську, а і в інших містах. У мене є ліцензія і всеукраїнська, і івано-франківська. Без ліцензії будуватися – це грубе порушення». Щоправда визнав, що зараз термін ліцензії закінчується і керівництво фірми подало всі необхідні документи на її поновлення.

В свою чергу Ігор Гаркот зазначив, що не готовий говорити про ліцензію «Галицького двору», оскільки не володіє достатньою інформацією. Зазначив, що на понеділок заплановане проведення наради з даного приводу, під час якої в тому числі буде поставлене і питання дійсності ліцензій.

Автор: Сергій БІЛИЙ