друкувати


М.Саєвич зустрівся з головами ОСББ та будинкових комітетів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-29 05:20:20

Заступник Івано-Франківського міського голови з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку провів 28 липня зустріч з головами органів самоорганізації громадян за місцем проживання – об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та будинкових комітетів.

На сьогоднішній день таких об’єднань в Івано-Франківську нараховується близько 150 і їх кількість постійно зростає. Позиція Уряду України взагалі полягає в тому, що через кілька років таке поняття як ЖЕО відімре взагалі і їх місце остаточно займуть ОСББ. Проте на даному шляху існують вагомі перепони. Зокрема, як виявилось, більшість голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Івано-Франківська не знають своїх обов’язків. Це, зокрема, засвідчили перевірки, проведені Муніципальною житлово-комунальною інспекцією в кількох івано-франківських будинках, що належать об’єднанням співвласників багатоквартирних будинках та житлово-будівельним кооперативам. Це питання особливо гостро постало в контексті підготовки житлово-комунального господарства Івано-Франківська до осінньо-зимового періоду 2010 – 2011 років.

«Якщо ЖЕО ми постійно збираємо, – розповідає пан Саєвич, – то об’єднання співвласників багатоквартирних будинків опинились якось осторонь цього процесу і не завжди знають, що робити». Зокрема, в ході перевірки, що проводилась муніципальною житлово-комунальною інспекцією по вулиці Береговій в обласному центрі в зв’язку із отруєнням чадним газом голова такого об’єднання навіть знала про існування такого поняття як акт чистки газових котлів.

«Мені дуже важко було пояснити голові ОСББ, – говорить керівник інспекції Микола Матіїв, – що вона за все це відповідає. І це не все. Згідно постанови Кабміну, керівники зазначених структур мають так само погоджувати тарифи, виносити їх на розгляд міськвиконкому. Крім того, відповідно до наказу Міністерства палива та енергетики, всі будинки мають готуватись до зими. А це передбачає наявність паспорту готовності будинку, без якого тепло в будинки подаватись не буде».

В свою чергу, голови об’єднань нарікають на відсутність відповідного навчання, інформаційних матеріалів.

«В нашому місті, – зазначає голова ради будинкових комітетів та ОСББ Галина Гринюк, – з об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків просто ніхто не працював. Люди навіть не мали куди звернутись по інформацію. У нас проводились навчання, але тільки в рамках грантових проектів. Ми зацікавлені у співпраці, але чекаємо, щоб і влада пішла нам на зустріч».

Зі слів М.Саєвича, він вивчав досвід підготовки голів ОСББ у Донецьку, де діє близько 3 тисяч об’єднаю і кожен їх керівник в обов’язковому порядку проходить місячні курси при місцевій Академії архітектури і будівництва.

«В результаті таких курсів, – говорить заступник мера, – виходить кваліфікований менеджер з усіма необхідними допусками. Я говорив з двома викладачами – вони готові разово прочитати свій курс тут і залишити необхідні інформаційні матеріали, проте повноцінна освіта кваліфікованих голів ОСББ можлива лише за підтримки обласного управління житлово-комунального господарства, в розпорядженні яких є навчальний центр зі спеціально обладнаними учбовими класами та відповідним обладнанням.»

Автор: Сергій БІЛИЙ