друкувати


Янукович підписав закон про місцеві вибори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-28 11:15:04

Президент України Віктор Янукович підписав закон про проведення виборів Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів за змішаною мажоритарно-пропорційною виборчою системою, повідомляє його прес-служба.

Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» визначає засади організації та проведення місцевих виборів.

Парламент ухвалив цей документ 10 липня. Верховна Рада встановила, що місцеві вибори проводяться за мажоритарно-пропорційною системою без участі блоків політичних партій. Крім того, за законом, вибори депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% – за списками політичних партій, а 50% – за мажоритарною системою відносної більшості).

Вибори сільських, селищних, міських голів проводитимуться тільки за мажоритарною системою відносної більшості (обраним вважається кандидат, який одержав більше ніж 50% голосів виборців, що взяли участь у виборах).

Згідно із порядком, запропонованим законом, право висунення кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах рад реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації політичних партій. Право висунення кандидатів у депутати сільської, селищної ради та на посаду сільського, селищного голови реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації політичних партій та шляхом самовисування.

Крім того, закон передбачає, що місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що дана організація зареєстрована не пізніше, як за 365 днів до дня виборів.

Верховна Рада призначила чергові місцеві вибори на неділю, 31 жовтня.

Джерело: Радіо Свобода