друкувати


З.Фітель: Порушення поверховості при будівництві – це справа моральності забудовників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-28 11:30:32

Делегація жильців будинків №№ 25 і 25А по вулиці Бельведерській та № 10Б по вулиці Володимира Великого, невеличкий майданчик життєвого простору між якими збираються забудувати багатоповерхівкою, ходили 26 липня шукати, як то кажуть, правди у мерії. Після майже півторагодинного очікування з невдоволеними івано-франківцями зустрівся перший заступник Івано-Франківського міського голови Зіновій Фітель.

Пан Фітель на початках зробив вигляд, що не знає, про що йдеться і навіть, де саме розташований район забудови. В результаті спікулкування виявилось, що дозвіл на будівництво на спірному майданчику таки надавався. Відповідно до чинних документів тут має бути зведений двоповерховий торговий центр. В той же час, з обласного архбудконтролю заступнику мера надали інформацію вже про триповерховий торговий центр, а самі мешканці розповідають, що володіють точними даними про наявність проекту на побудову тут 10-поверхового житлового будинку. Зі слів голови житлового кооперативу будинку № 25 по вулиці Бельведерській Андрія Єкімова, в їх будинку проживає архітектор, який стверджує, що на власні очі бачив цей проект.

Як зазначив пан Фітель, в ситуації, що склалася певною мірою винні самі жильці, оскільки, коли вселялися в свої оселі, їм демонстрували генеральний план, де було чітко видно, що на мікрорайон очікує щільна забудова і тут не передбачені ні зелені зони, ні дитячі майданчики. «Ви що не бачили, - зазначив він, що вселяєтесь у кам’яні джунглі. Тут є питання вибору: або жити десь на околиці серед зелені, або ж у центрі в таких умовах, як є».

Що ж до порушення забудовниками дозволених норм поверховості, то це, на думку пана Фітеля, питання моральності забудовників. Щоправда, в цьому випадку стає незрозумілим, навіщо тоді існує весь регуляторно-дозвільний механізм, навіщо тоді взагалі існує держава, якщо порушення встановлених нею норм не тягне за собою юридичної відповідальності, а є лише питанням моральності порушника…

На 28 липня перший заступник міського голови пообіцяв зібрати представників фірми «Атлант», яка обнесла парканом спірну територію і має намір розпочати тут будову, а також представників фірм «Авалон» та СКОЛ, чий довгобуд надовго заблокував підходи до невдоволених будинків з іншого боку, щоб у присутності головного архітектора міста Ігоря Гаркота знайти вихід із ситуації. По мірі розвитку подій Коломия ВЕБ Портал буде інформувати в подальшому.

Автор: Сергій БІЛИЙ