друкувати


Поради ВООЗ вагітним ВІЛ-інфікованим жінкам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-27 04:00:11

Всі батьки хочуть, щоб їхні діти народжувались здоровими. Однак ВІЛ-позитивні матері, які вчасно не лікуються, ризикують передати своїм дітям вірус, що викликає СНІД.

 

Незважаючи на те, що цьому можна запобігти, щорічно 400 тисяч новонароджених отримують ВІЛ від своїх матерів. У боротьбі із цією проблемою ВООЗ  видало нові рекомендації - всім ВІЛ-позитивним жінкам приймати антиретровірусні препарати. Ці ліки можуть завадити передачі вірусу під час вагітності, народження та годування груддю.

Радник із запобігання захворюванню на СНІД ООН Каруса Кірагу каже, що новонароджені мають пройти тест на ВІЛ у перші 6 тижнів життя.

«Якщо діти, у яких виявлено ВІЛ, не отримують лікування одразу ж, то у 50% випадків такі діти помирають у віці до 2-х років. Отож дуже і дуже важливим є перевірити цих дітей на ВІЛ, навіть якщо існує лише підозра, що їхні матері можуть бути ВІЛ-позитивними.  Якщо ж аналіз підтверджує наявність вірусу, важливо одразу розпочати лікування».

Раніше вважалося, що матері з ВІЛом не повинні годувати дітей грудним молоком, бо можуть таким чином передати вірус. Однак зараз ВООЗ заявляє, що для тих матерів, які отримують лікування, таке годування є безпечним.

Пояснює представниця «Лікарів без кордонів» Ен Акессон:

«Так, вони повинні годувати груддю до 6-місячного віку, тому що в інакшому випадку дитина ризикує померти від інших хвороб, таких як діарея або інфекції легенів».

Випадки передачі ВІЛу від матері до дитини практично зникли у розвинених країнах. Однак у країнах Африки це все ще - актуальна проблема.

Каруса Кірагу говорить, що без вживання належних запобіжних заходів, у 45% випадків такі діти будуть інфіковані через матір. Серед причин, каже вона, - брак медичного обслуговування.

«Наприклад, якщо жінкам потрібна медична допомога до народження, вони часто не мають можливості її отримати. Якщо їм потрібне лікування, аби запобігти інфекції, вони про це можуть не знати і не звернутися по допомогу. А якщо і підуть, то можуть її не отримати. У результаті дитина народжується ВІЛ-інфікованою».

Експерти кажуть, що захист матерів та дітей від ВІЛ-СНІДу це - справа усієї родини. Аби діти народжувалися здоровими, кожен має знати свій ВІЛ-статус, практикувати безпечний секс, а у разі потреби, вчасно звертатися за лікуванням.

Джерело: Голос Америки