друкувати


Програму «Східного партнерства» обговорили на форумі у Вінниці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-26 01:07:38

Міжрегіональний громадянський Форум: Регіональні ініціативи програми «Східне партнерство» відбувся 21 липня 2010 року у Вінниці.

Програма «Східне партнерство» є спільною ініціативою Польщі та Швеції. Східне партнерство - новий формат відносин Європейської Політики Сусідства, інструмент активного просування до ЄС. Програма «Східне партнерство» започаткована на саміті ЄС та східних партнерів 7 травня 2009 року у Празі. Даний захід відбувся за сприяння Регіонального представництва фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі та участі регіонального партнера Вінницького об’єднання обласних громадських організацій «Відкрите суспільство».

У Форумі взяла участь Анна Пустул - Консул Республіки Польща у Вінниці, яка цікаво та доступно розповіла про цілі та завдання Партнерства, бачення Польщі щодо просування даної програми у майбутньому. «Східне Партнерство є шляхом посилення Європейської Політики Сусідства і спрямоване на реалізацію найбільш амбітної програми інституційного будівництва», - заявила Анна Пустул.

Учасники форуму - представники Вінницької, Хмельницької, Київської, Чернігівської, Житомирської та Чернівецької областей, що представляли широкий спектр організацій громадянського суспільства, включаючи організації роботодавців, професійні асоціації, національні мережі, молодіжні організації, представників влади, засобів масової інформації, жваво та зацікавлено обговорювали питання, що саме громадянське суспільство може зробити для сприяння впровадженню програми «Східне партнерство» на регіональному рівні, якими мають бути перші кроки.

Вироблення рекомендацій щодо інформування населення з питань розвитку відносин з ЄС та сприянню налагодженню діалогу між владою та громадськістю при реалізації програми «Східне партнерство» на регіональному рівні відбувалося у секціях, які були поділені на 4 тематики, відповідно тематичним платформам програм:

1) демократія, належне управління та стабільність;

2) економічна інтеграція та зближення з політикою ЄС;

3) навколишнє середовище, зміна клімату та енергетична безпека;

4) контакти між людьми.

Результатом Форуму стало посилення діалогу між організаціями громадянського суспільства та органами влади представлених регіонів країни, відбулося налагодження контактів та обміну досвідом і досвідом з іншими групами (соціальних партнерів, неурядових організацій, аналітичних центрів т.д.), що працюють з питань, які становлять спільний інтерес і пов'язані з цілями Східного партнерства та Європейської політики сусідства.

Тематичними секціями були вироблені пропозиції, які організатори надішлють у відповідні інституції: міжнародні організації, які мають своїм пріоритетом даний напрямок роботи, представникам регіональної влади, ЗМІ, і що найбільш цікаве – Форуму громадянського суспільства в рамках програми «Східне Партнерство», друга зустріч якого відбудеться у Німеччині (Берлін) у листопаді 2010 року.

Автор: Галина ЄРЕМІЦА, вільна журналістка, учасниця форуму