друкувати


В.Хара: Я переконаний, що уряд поки не підвищуватиме пенсійний вік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-26 01:45:22

Найближчим часом уряд не підвищуватиме пенсійний вік, заявив голова Федерації профспілок України Василь Хара в інтерв’ю Главкому.

"Я переконаний, що уряд поки не підвищуватиме пенсійний вік. Коли міністр праці і соцполітіки Надрага дозволив собі висловити свою модель, як би він підвищив пенсійний вік, то він тут же одержав по відомому місцю від Президента. Він сказав, що у нас це питання не розглядається, і ніхто не давав права чиновникові такого рівня висловлювати своє ставлення до проблеми", - заявив Хара.

За його словами, для підвищення пенсійного віку треба спочатку реформувати оплату праці - підвищити зарплату до належного рівня.

"Ми не маємо сьогодні права підвищувати пенсійний вік", - ще раз підкреслив чиновник.

В той же час Хара переконаний, що рано чи пізно пенсійний вік доведеться підвищити.

Як відомо, на даний час пенсійний вік для чоловіків в Україні складає 60 років, для жінок - 55 років, тоді як очікувана тривалість життя для жінок 74 роки, а для чоловіків - 62 роки.

Міністерство праці і соціальної політики пропонує підвищення пенсійного віку двома шляхами.

Перший - це поступове вирівнювання пенсійного віку жінок і чоловіків. Пенсійний вік для жінок пропонується підвищувати з 2012-го до 2021 року.

Другий напрям пенсійної реформи стосуватиметься тих, хто увійде до другого рівня накопичувальної пенсійної системи на дату введення ІІ рівня (до кінця 2012 року). Ці громадяни виходитимуть на пенсію в 65 років. Але це стосуватиметься лише осіб, яким зараз менше 35 років.

Джерело: Gazeta.ua