друкувати


Замість каплички побудують багатоповерхівку?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-26 03:00:21

Одного прекрасного дня, 22 липня, мешканці будинків по вулиці Бельведерській, 25, 25А та Володимира Великого, 10Б раптом побачили, що невідомі особи огороджують парканом острівець зелені у дворі їх будинків.

Як стало відомо згодом, фірма «Галицький двір» в такий спосіб розпочала будівництво на крихітному майданчику в кількох метрах від вікон будинку № 25А.

«Приїхали представники забудовника – фірми «Галицький двір», – розповідає Коломия ВЕБ Порталу житель одного з прилеглих будинків Таорас Гулик, – які не представили ніяких документів чи дозволів. Сказали лише, що о восьмій годині вечора вони готові з нами переговорити і пояснити ситуацію».

Втім, на восьму вечора, коли мешканці прилеглих будинків зібралися, до них ніхто не вийшов. Це обурило городян. До їх невдоволення додалася та обставина, що двоє місцевих мешканців, гаражі яких раптом опинилися на огородженій території, не змогли поставити в них свої машини. Народний вердикт був простим: провести, за висловом Т.Гулика, «санітарне прибирання території» і демонтувати паркан з тієї сторони, де він заважав заїзду автовласників. Проте ця обставина стала причиною конфлікту з забудовником наступного дня. Справа дійшла навіть до побиття однієї з місцевих жительок та втручання міліції.

Мешканці будинків переконані, що будівництво будинку, а встановлення паркану вони вважають саме початком будівництва, здійснюється без необхідних дозволів та інших документів. «Якщо би ці забудовники мали дозволи, – говорить пан Гулик, – повірте мені, вони би прийшли сюди з представниками міської влади, показали б документи на будівництво. Швидше за все тут ніяких документів немає, а тому вони від людей і ховаються, документів ніяких представити не можуть. Отже, це будівництво незаконне».

На огородженому п’ятачку мешканці навколишніх будинків не так давно встановили і освятили хрест і планують там збудувати капличку. Поруч, за їх задумом, мав з’явитись дитячий майданчик, яких в новому мікрорайоні, розташованому між вулицями П.Орлика, Бельведерською та Володимира Великого немає взагалі. Тут же залишились три чи не останніх в мікрорайоні дерева. Тепер, – вважають городяни, – їх діти змушені будуть гратися посеред будов і кам’яних джунглів, а самим їм, – жартують, – доведеться придбати вертоліт, щоб діставатись до під’їзду, оскільки усі можливі підходи до будинків незабаром замурують багатоповерхівками.

Як стверджує голова житлового кооперативу будинку № 25 по вулиці Бельведерській Андрій Єкімов, згідно генерального плану, на вказаному місці має бути побудований двоповерховий торговий центр, проти чого місцеві жителі в принципі заперечень не мають. Проте, з його слів, під час спілкування адміністрації забудовника з мешканцями району один з чиновників управління капітального будівництва обмовився, що сам має намір отримати квартиру на четвертому поверсі будинку, що навело людей на думку про плани зведення над магазином кількаповерхового житлового будинку.

Наразі невдоволені жителі звернулися з колективними листами до обласної прокуратури, керівництва ОДА, лідера Громадського форуму Івано-Франківська Юрія Солов’я, 26 липня планують відрядити делегацію в мерію.

Автор: Сергій БІЛИЙ