друкувати


Однією з найнебезпечніших інфекцій для вагітної жінки є токсоплазмоз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-23 04:45:34

У наш час, коли медицина рятує життя пацієнтів із найрізноманітнішими захворюваннями, найбільш вразливими залишаються новонароджені немовлята. Саме тому так важливо, щоб вони народилися здоровими. Однією з найнебезпечніших інфекцій для вагітної жінки є токсоплазмоз, заразитися яким можна від домашньої киці.

Вагітність завжди супроводжується певним пригніченням опірності організму жінки. Тому майбутня мама стає особливо вразливою до інфекційних захворювань. Більшість інфекцій не становлять небезпеки ні для матері, ні для плоду. Проте деякі з них можуть передаватися від матері до майбутньої дитини ще в утробі та бути за певних обставин дуже небезпечними. Їх називають TORCH-інфекцією, за першими літерами найпоширеніших захворювань цієї групи.

Якщо жінка вперше заразиться котроюсь із цих інфекцій у час вагітності, це може призвести до викидня, народження мертвої дитини, вроджених вад у малюка аж до інвалідності. Тільки в Україні обстеженню на TORCH-інфекції та інші захворювання, які передаються статевим шляхом, підлягають близько 960 000 осіб із груп ризику (Центр медстатистики МОЗ України).

Токсоплазмоз - це поширене в усіх країнах захворювання, яким заражена майже третина людей у світі. Збудником є токсоплазм. Людина інфікується здебільшого під час догляду за домашньою кішкою, а та - з'ївши заражене м'ясо або хвору впольовану тваринку. Кішка заражається переважно на першому році життя і залишається заразною не більше двох тижнів.

Важливо знати, що небезпеку становить тільки зараження токсоплазмом під час поточної вагітності. Тобто якщо жінка вже перехворіла токсоплазмом до вагітності (не менше, ніж за півроку до неї), її майбутній дитині ця хвороба не загрожує. Більше того, якщо від токсоплазму під час вагітності жінка втрачає дитину, через півроку вона може вагітніти і наступна дитина не заразиться токсоплазмозом в утробі матері.

Під час хвороби виробляються антитіла, які захищають людину від нового зараження і зумовлюють безсимптомний перебіг токсоплазмозу у більшості інфікованих.

Прояви хвороби у вагітних можуть бути відсутні або ж включати один чи декілька нижчезгаданих симптомів: безпідставне підвищення температури, загальна слабкість, тонзиліт (ангіна), збільшення лімфатичних вузлів. Хвора людина - не заразна.

Вагітним жінкам потрібно обов'язково перевірятися на наявність будь-яких TORCH- інфекцій. Токсоплазмоз особливо небезпечний тим, що може призвести до мертвонародження, вроджених вад розвитку дитини, гострих захворювань чи смерті в неонатальний період.

Вроджену інфекцію слід підозрювати у всіх немовлят, які передчасно народжені або мають затримку внутрішньоутробного розвитку, не набирають ваги, мають збільшену печінку, лімфатичні вузли, підвищений прямий білірубін, летаргію, висип або судоми, анемію, недостатній рівень тромбоцитів.

Користь лікування для зменшення ризику розвитку клінічних проявів вродженої інфекції остаточно не доведена. Найкраще лікування токсоплазмозу - це профілактика. Вагітним жінкам, дівчатам-підліткам та жінкам дітородного віку рекомендовано:

не вживати м'яса, яке не пройшло рівномірну кулінарну обробку, уникати копчених страв та шашликів; мити фрукти й овочі, які використовуються сирими; поза межами дому уникати вживання салатів та їсти тільки кулінарно оброблені овочі; не вживати сирого коров'ячого молока. Слід уникати контактів з об'єктами, які можуть бути контаміновані екскрементами кішки.

Кров на наявність антитіл до TORCH-інфекцій і токсоплазми зокрема слід здавати ще до настання вагітності, при її плануванні.

Автор: Лідія СЕНЮТА, головний педіатр Головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації

Джерело: Галицький Кореспондент