друкувати


Заборгованість за комунальні послуги не є перешкодою для отримання субсидій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-22 05:00:57

На днях Уряд затвердив рішення щодо посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг. Воно спрямоване на забезпечення належного соціального захисту родин, для яких вартість комунальних послуг перевищує 15 відсотків від сімейного доходу. Одночасно, Уряд впроваджує низку організаційних заходів, які мають забезпечити ефективність діючої системи соціального захисту. В першу чергу мова йде про житлові субсидії.

Зараз держава дотує оплату комунальних послуг всім громадянам, в чиїх доходах вона перевищує 20%. Тобто, скільки б не заробляла людина, вона не сплачує за газ, електроенергію та тепло більше 20% свого заробітку. Це – норма для працюючих громадян, а для пенсіонерів та інвалідів вона не перебільшує 15% доходу. Відтепер норми будуть зменшені: до 15% – для працюючих та до 10% для непрацездатних громадян.

Визначаючи механізми покращення умов при наданні субсидій та аналізуючи вже існуючий досвід, Уряд докладе зусиль до того, щоб максимально спростити умови отримання субсидій громадянами.

Буде значно скорочено як перелік документів, так і вимоги до отримувачів субсидій. Для працюючих це буде лише заява, декларація про доходи та довідка, що підтверджує задекларовані доходи. Для непрацюючих – лише заява та декларація.

Громадяни, у яких є заборгованість за комунальні послуги, також мають право на субсидії. Тобто така заборгованість не є перешкодою для отримання субсидій. Для тих же, хто отримує субсидію, перерахунок буде здійснений автоматично.

Мінпраці спільно з Міністерством ЖКГ працюють над подальшим спрощенням системи надання субсидій, враховуючи й можливе оформлення на дому для інвалідів та літніх людей.

Тим, хто сам не зможе прийти у відділення, наші співробітники принесуть документи додому і оформлять все на дому. Ми знаємо цих людей і вони не залишаться поза нашою увагою. Навіть люди, які отримують сьогодні середню зарплату або середню пенсію, отримають право на призначення житлових субсидій. Всі сім’ї, що потребують підтримки від держави, будуть захищені.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики ОДА