друкувати


Вогонь з фестивалю «Трипільське коло» передано на фестиваль «Смачний Спас»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-22 04:15:37

У місті Ржищів (Київська область) пройшов ІІІ Міжнародний еко-культурний фестиваль «Трипільське коло. Вогонь». За час роботи фестивалю тут працювали більше 25 творчих майданчиків, шоу і територій майстер-класів, де гості зможуть навчитися танцям різних народів світу, ближче познайомитися з культурою Трипілля і відчути себе частиною природи, а вночі переглянути кращі анімаційні та короткометражні фільми світу.

У рамках фестивалю «Трипільське коло. Вогонь» на екологічному майданчику відбулася урочиста церемонія підняття прапора нового Європейського логотипу органічної продукції, який вступив в дію з 1 липня 2010 року та передано вогонь фестивалю на фестиваль» Смачний Спас» для запалення Карпатської ватри. Автентичну Карпатську кухню презентувала Асоціація «Чиста флора» (М.Стовпюк), де численні відвідувачі могли покуштувати, а також взяти участь у приготуванні таких страв, як «спаська замащінка», «голубців», «кулеші з грибами», «баноша з бринзою», «закарпатського бограша». Успіх Карпатської кухні та зацікавленість туристів була настільки великою, що більшість із них взяли програми з намірами їхати на фестиваль «Смасний Спас». За задумами організаторів фестивалю, серед яких Карпатський регіон презентувала Асоціація «Чиста флора», невживались жодних спиртних напоїв. Серед напитків були узвари, квас, компоти, соки.

Гості під час фестивалю змогли насолодитися інтерактивними трипільськими забавами, спорудою трипільського житла, реконструкцією трипільської печі, обпалення глиняного посуду за давньою технологією, ліпленням трипільських виробів: посуду, керамічних фігурок тварин, людей, іграшок, а також розписом орнаменту тих часів. Також гості фестивалю вчилися виготовляти витинанки, ляльки-мотанки, розписувати і розшивати еко-торбинки, декоративні подушки, плести «ловців снів», малювати по тканині, розписувати яйця і багато чому іншому.

Під час фестивалю гостей розважали групи «ДримбаДаДзига», «Крихітка», «Піккардійська терція», «АтмАсфера», театр «Данко» та «Art Groove Studio», «Русичі», «PoliКарп», «Домра», «Osimira» ( Білорусь), «Mad Heads XL», «Даха-Браха».

У Міжнародній школі танців гостей вчили шотландської польці, танцям Середньовічної Європи, японським і єврейським танцям, танцю живота і оріш-сальси, танцювально-рухової терапії «зцілювальний звук», ірландським і болгарським танцях, індійським і афро-кубинських, шотландським кантрі танців, фламенко і ямайському соціальному танцю дансхол.

На «Території здоров'я» можна було зайнятися гімнастикою, отримати уроки йоги і майстер-клас зі збору трав, дізнатися про казкотерапії та арт-терапії, отримати різноманітні поради, як залишатися здоровим без ліків. Також на фестивалі працювали екологічні і езотеричні майданчика.

На «Території краси» пройшли майстер-класи з боді-арту з українськими мотивами, колективне плетіння вінків. Тут же відбудеться презентація індійської культури, в тому числі мистецтва розпису хною.

Літературна сцена стала місцем презентації поетів і прозаїків, літературних журналів і найсвіжіших книг українських видавництв. Зокрема, свою поезію представили Іван Андрусяк, Роман Скиба, Оксана Самара, прозу - Богдан Жолдак, Марина Соколян, Андрій Кокотюха, Євгенія Кононенко.

Маленьких гостей фестивалю також чекали численні розваги, у тому числі конкурс дитячих малюнків, майстер-клас з розведення багаття, подання лялькового театру, випічка жайворонків з тіста, шиття іграшок.

Протягом усього фестивалю тут працювала «Синема-намет», в якій можна було переглянути ігрові, документальні та анімаційні роботи сучасних українських кіномайстрів і кращих режисерів світу.

Кожен фестиваль присвячений одній з природних стихій. Нинішній проходить під знаком вогню. Звідси і слоган: «Запалюємо серця».

Минулого року фестиваль відвідало близько 12 тисяч учасників. У цьому році, на думку організаторів, учасників було як мінімум у два рази більше.

Автор: М.Стовпюк. Асоціація «Чиста флора»