друкувати


Скільки коштуватиме зберегти свій старий номер мобільного телефону

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-22 01:30:25

З наступного року користувачі мобільних телефонів в Україні зможуть зберігати свій номер, змінюючи оператора. Ця послуга вже давно надається у більшості країн Європи.

Скільки ця послуга коштуватиме для українців і які проблеми можуть виникнути у користувачів?

Про це Бі-Бі-Сі розповів представник прес-служби компанії "КиївСтар" Сергій Товстенко-Забєлін. Отже, чи своєчасно з'явився новий закон?

С. Товстенко-Забєлін: Загалом такий крок є перспективним напрямком розвитку телекомунікацій, адже це розширює асортимент послуг, які надаються абонентам мобільного зв’язку. А в той самий час ця послуга вже не є такою актуальною, якою вона була раніше. Скажімо, у світі, в Європі в тому числі, пік підключення реалізації цієї послуги прийшовся на 2001-2005 роки. В Росії, наприклад, ця послуга взагалі не впроваджена. Ця послуга була актуальною тоді, коли ринок перебував на етапі бурхливого зростання. Коли пропозиції операторів дуже різнилися одна від одної. А зараз на українському ринку також проникнення мобільного зв’язку вже давно перевищує 100%. Зростання ринку зупинилось, пропозиції операторів більш-менш однакові, вони вирівнялися.

Бі-Бі-Сі:
Коли, можливо, буде впроваджено власне цю послугу і чи вона буде платною? Тому що відомо, що от в Іспанії, наприклад, це коштує приблизно 30 євро.

С. Товстенко-Забєлін: Так, ця послуга для користувачів є платною – десь близько 10 євро. Також і за часом вона займає певний термін – в середньому це десь тиждень. Коли ця послуга може бути реалізована? Півроку, які визначені за законом, на реалізацію цієї послуги є досить малореальними, оскільки це складна процедура. Оператори мають закупити відповідне обладнання.

Бі-Бі-Сі: Чи основна проблема для користувачів буде в тому, що вони дзвонитимуть на якогось іншого оператора і не знатимуть, куди вони дзвонять, тому що перші три цифри ні про що не будуть говорити (відповідно вони не знатимуть тариф)?

С. Товстенко-Забєлін:
Дійсно, зараз, наприклад, телефонуючи на певний номер, людина однозначно за кодом може визначити, кому вона телефонує і за яким тарифом. В принципі, технологічно є різні сценарії вирішення цієї проблеми, їх досить складно описати коротко. Але вони є у Європі, є у світі, і я думаю, що так само вони можуть бути визначені в Україні.

Джерело: BBC Ukrainian