друкувати


Гриби мають важку для травлення клітковину – хітин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-21 09:30:18

Літо! Пора грибів! Вони багаті на мінеральні солі (особливо фосфору та кальцію), містять в собі такі речовини, як білки, жири та вуглеводи. За вмістом вітамінів групи В вони не поступаються перед зерновими продуктами, вітаміну РР – більше, ніж у печінці. Містять екстрактивні речовини, які збільшують апетит і покращують травлення.

Це все можемо прочитати в енциклопедіях про їстівні гриби. Та от тільки не пише там про те, що вони засвоюються організмом значно гірше, ніж інші продукти. У них є важка для травлення клітковина – хітин. Тому при захворюванні печінки, жовчної протоки, запаленні нирок, шлунку, кишківника – їсти гриби забороняється. Не рекомендується багато споживати їх і здоровим людям. Також, на превеликий жаль, в жодній енциклопедії не пише, що гриби забороняється їсти дітям до 11 років, оскільки в них ще не має спеціальних ферментів, які можуть їх перетравити.

Збирання грибів справа надзвичайно цікава та захоплююча. Одначе збирати гриби може тільки той, хто добре розуміється в них. Це вкрай необхідно, бо отруйні гриби інколи бувають дуже схожі на їстівні. Крім цього є також умовно – їстівні гриби. Неуважне ставлення до них може не тільки призвести до харчового отруєння, а і закінчитися смертю людей. Найнебезпечніші для людини є отруйні гриби-двійники, які за зовнішніми ознаками подібні до їстівних.

«Цього року в Коломийському районі ще не було випадків отруєння грибами, оскільки ми розповсюдили попередження серед громадян ще в місяці червні. Дотримуйтесь елементарних правил при збиранні грибів, а також слідкуйте за правильним та тривалим приготуванням», - попереджає завідувач санітарно-гігієнічним відділенням Ковальчук Іван Михайлович.

Також за коментарями ми звернулися до завідувача гастро-ентерологічного відділення Коломийської ЦРЛ Лесі Степанівни Ковалишин: «Цього року до нас поступали хворі з підозрою на отруєння грибами. В ході додаткових досліджень, діагноз не підтвердився. В більшості випадків – це загострення хронічних гастро-ентерологічних захворювань, внаслідок неправильного приготування грибів.»

Отже, у випадку отруєння грибами, необхідно негайно викликати лікаря, а до його приходу штучно викликати блювоту. Залишки їжі та блювотні маси потрібно зберігати, щоб передати їх лікареві (для аналізу). Ні в якому разі не давати хворому спиртні напої, бо від них посилюється всмоктування грибної отрути з кишечника в кров.

Автор: Галина ОДОСІЙ