друкувати


Говерла-2010: ні пафосу, ні прибирання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-20 04:13:47

Цьогорічне сходження на Говерлу представників національно-патріотичних, яке за традицією було присвячене 20-тій річниці з дня проголошення Декларації про державний суверенітет України, пройшло в значно скромнішій обстановці, ніж попередні.

Кидалися в вічі відсутність минулого пафосу і значно знижена увага до особи головного винуватця сходження – Віктора Ющенка, який власне і започаткував традицію святкувати день народження суверенітету України на Говерлі. Екс-глава держави провів невеличкий мітинг на подвір’ї спортбази «Заросляк» біля підніжжя гори, після чого у супроводі нечисленних прихильників, серед яких були окремі народні депутати-«нашоукраїнці», зокрема екс-мер Івано-Франківська Зіновій Шкутяк, піднявся на вершину. Очікувалось, що там В.Ющенко виступить із звичною промовою до учасників сходження. Проте цього не сталося. Лідер «Нашої України» обмежився оглядом пошкодженого символу «Тризуб», читанням численних написів на бетонній стелі геодезичного знаку, спілкуванням з журналістами та фотографуванням зі своїми прихильниками.

«Це є символ, – прокоментував він свою участь у сходженні журналісту Коломия ВЕБ Порталу, – День проголошення суверенітету – це велике свято і хочеться його відзначити в особливому місці. Гармонійно, що таким місцем стала Говерла». На думку Віктора Андрійовича, сходження на найвищу вершину Українських Карпат має стати святою справою для кожного українця. «От, скажімо, в Японії є Фудзіяма, – продовжує В.Ющенко, – і є принцип: якщо ти японець, ти мусиш на неї піднятись. І не питання: хочеш ти цього чи не хочеш, можеш чи не можеш... Це принцип».

Кількістю учасників цьогорічного сходження значно поступалося тим, що ми звикли спостерігати в минулі роки. За різними оцінками вона коливається від 400 до 700 осіб. Принаймні, безкінечних людських верениць вздовж крутих схилів гори, які були постійним атрибутом святкування річниць прийняття Декларації про суверенітет в минулому, не було. Люди піднімались невеликими групами. Багато, хто навіть не чекав на виступ В.Ющенка біля підніжжя – одразу піднімався на гору. Серед таких був і лідер новостовореної громадської ініціативи «Оновлення країни», екс-голова СБУ Валентин Наливайченко. Він та його однопартійці (від Прикарпаття їх очолював Володимир Олійник) піднялися на вершину ще задовго до сходження головного «нашоукраїнця». Навіть після виходу останнього на гору В.Наливайченко, як нам здалося, навмисне намагався дистанціюватись від свого колишнього шефа.

Не видно було також жодних ознак обіцяного В.Ющенком прибирання. Принаймні, жоден з учасників сходження не мав при собі спеціального мішка для сміття, та й повертались люди з вершини в переважній більшості менш навантаженими, ніж при сходженні. А отже можна припустити, що сміття на головній вершині України лише додалося.

Багато людей взяли участь у сходженні не стільки через політичні мотиви чи бажання побачити колишнього главу держави, скільки просто через прагнення здобути чергову перемогу над собою, долучитись до здорового образу життя чи просто провести час у гарній приємній кампанії. «Мене переповнюють враження, – розповідає активіст Івано-Франківської обласної організації Української народної партії Михайло Кухарський, який піднявся на Говерлу вперше, – звісно, було дещо важко, незвично, але піднявшись на вершину, відчуваєш задоволення від того, що ти це зміг, ти це зробив, і розумієш, що в принципі неможливих речей в цьому житті немає. Було б лише бажання. А бажання працювати задля України та її народу власне і виникає після здобуття таких маленьких перемог. Тому можна впевнено сказати: сходження на Говерлу додає патріотизму. Зрештою, я побував на найвищий вершині України, отже я тепер повноцінний українець». Михайло вийшов на гору разом зі своїми друзями-однопартійцями. Айдосвідченіший з них – Михайло Савлюк вже ввосьме сходить на Говерлу і стверджує, що не збирається на цьому зупинятись.

Погода учасникам сходження цьогоріч сприяла. З самого ранку небо над вершиною було чистим, а сонце виливало на землю море світла. З часом почали з’являтись невеликі хмарки, проте вони не могли зіпсувати святкового настрою. Втім без «традиційного» для «ющенківських» сходжень дощу і грози не обійшлось. Десь близько 15.00 годин над Говерлою загриміло і почав накрапувати дощ. Щоправда на той час більшість учасників сходження вже встигли спуститись донизу. А вже за дві години вершина найвищої в Україні гори цілковито заховалась у хмарах...

Автор: Сергій БІЛИЙ