друкувати


«Зефір» встановив новий рекорд тривалості безперервного польоту на сонячних батареях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-19 06:00:44

Британський безпілотний літак «Зефір» встановив новий рекорд тривалості безперервного польоту на сонячних батареях.

Літак важить 50 кг і потребує 5 людей, щоб його запустити у повітря, але ось уже 7 діб як він кружляє у повітрі, що свідчить про створення прототипу «вічного літака».

Зефір вилетів з авіабази Юма в штаті Арізона в 06.40 за місцевим часом у минулу п'ятницю і до сих пір перебуває в повітрі.

Його безупинну роботу, вдень і вночі, означає, що вона триває вже чотири рази довше, ніж офіційний рекорд визнаний досі Всесвітньою федерацією повітряного спорту.

Літак був розроблений оборонною та дослідницькою британською компанією QinetiQ.

Керівник проекту літака, Джон Солтмарш, сказав Бі-Бі-Сі, що «Зефір» буде приземлений після двох тижнів: "Зефір в принципі є першим «вічним» літаком».

Літак був у стадії розробки протягом ряду років у компанії QinetiQ.

Властивість літака підживлюватися від сонця вдень і кружляти без зупинки вночі - може мати широкий спектр застосування в майбутньому.

Військові можуть використовувати такі літаки в якості розвідувальних і комунікаційних платформ. Цивільні та наукові програми можуть оснащувати їх для виконання функцій спостереження Землі.

На відміну від інших літальних апаратів, перевага Зефіра полягає у спроможності безперервного полету над однією місцевістю. Низькі навколоземні супутники проходять і зникають згідно своєї орбіти, а великі безпілотні літаки , які використовуються в даний час військовими потребують повертатися на свої бази через регулярні проміжки часу для дозаправки.

Як доводить практика, Зефір завдяки сонячним батареям може залишатися в небі.

Їх сонячних батарей привід гвинтів протягом дня і поповнення своїх батарей для підтримки суден через темні нічні години. Автопілот тримає їх кружляв по тому ж місцю.

В останній версії Зефір має розмах крил 22.5 метри та має новий дизайн, який значно поліпшив авіаційні якості.

Досі офіційний світовий рекорд по тривалості полету становив 30 годин і 24 хвилини, який був встановлений літаком США Global Hawk.

Джерело: BBC Ukrainian