друкувати


Неякісне паливо – на заваді впровадження нових технологій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-16 12:05:51

Громадські організації та окремі експерти ринку нафтопродуктів висловлюють критику з приводу намірів Міністерства палива та енергетики України відкласти перехід на покращенні стандарти якості нафтопродуктів, запланований на січень наступного року.

Тоді як у Європі користуються пальним стандарту Євро-4 та Євро-5, низка нафтотрейдерів випускає на український ринок продукти набагато нижчої якості, зазначає Сергій Куюн, директор організації з вивчення ринку нафтопродуктів «Консалтингова група А-95».

За його словами, Міністерство палива та енергетики мало намір із початку наступного року зобов’язати українських виробників пального перейти на євростандарти. Однак далеко не всі заводи в Україні мають відповідне для цього устаткування, зауважує Куюн.

«Найпопулярніша ідея вирішення проблеми – це впровадження диференційованої шкали акцизного збору, залежно від якості товару, – каже він. – У 2007 році таку шкалу впровадили для дизельного пального, і ми бачимо, що за три роки на нашому ринку – 80 відсотків євродизеля. Чому? Тому що його стало вигідно завозити і виробляти. Те саме буде і з бензином. Якщо, звісно, буде стимул виробляти якісний товар».

Різниця між стандартами якості може спровокувати ситуацію, за якої Україна стане, так би мовити, ямою для зливу європейських «неліквідів», зауважує Тамара Малькова, яка очолює Міжнародну благодійну організацію «Інформаційний центр «Зелене досьє».

«Якщо наше законодавство дозволяє щось гірше сюди ввезти і продати або утилізувати безкоштовно, то це є можливість для сусідів, які, не порушуючи наші закони, просто можуть утилізувати товари тут», – вважає вона.

Неякісне паливо – на заваді впровадження нових технологій

Кількість нових моделей автомобілів зростає, тоді як якість пального, яким користуються в Україні, все ще відповідає «старим» стандартам. Це створює додаткові проблеми і для імпортерів автомобілів.

Маючи, наприклад, низку нових моделей двигунів, які можна продавати в країнах Євросоюзу, автомобільні компанії не можуть виводити їх на український ринок через низьку якість тутешнього пального, зауважує представник компанії «Тойота-Україна» Олексій Литвинов. За його словами, таким чином український споживач втрачає багато переваг, доступних у країнах Європейського Союзу.

Автор: Анастасія МОСКВИЧОВА
Джерело: Радіо Свобода