друкувати


16 липня в Україні відзначають 20-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-16 09:55:17

16 липня, у п'ятницю, в Україні відзначають 20-річчя прийняття Декларації про державний суверенітет.

Цей документ став підставою для проголошення Україною незалежності 24 серпня 1991 року і прийняття Конституції в 1996 році.

У 1990 році день ухвалення Декларації був проголошений вихідним вдень, але ця норма була скасована з введенням свята Дня незалежності.

Документ, що складається з 10 пунктів, визнавав право на самовизначення "української нації", а також визначав внутрішню і зовнішню політику УРСР. Примітно, що залишаючись у складі Радянського Союзу, згідно з декларацією, Українська РСР отримувала право на власні збройні сили, "внутрішні війська та органи державної безпеки, підпорядковані Верховній раді Української СCP".

В одному з найбільш цікавих пунктів -  IX "принципи зовнішньої і внутрішньої політики" йдеться про те, що "Українська PCP урочисто проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї ".

Було б наївно припускати, що Москва змирилася б з іншою долею ядерної зброї в Українській РСР, оскільки право на її використання в тому числі в стратегічних цілях розглядалося б як самостійна зовнішня політика, чого в залежній республіці бути просто не могло.

У суспільстві Декларація була сприйнята неоднозначно. Українська Міжпартійна Асамблея, яка вже вела реєстрацію громадян Української Народної Республіки, сприйняла її як пропагандистський акт КПУ.

У Декларації УРСР подана як "суверенна національна держава", хоча за чинною на той час конституцією вона була союзною республікою з обмеженим суверенітетом. Зокрема, вона не мала власних збройних сил, не мала дипломатичних відносин з країнами поза радянським блоком, не мала права самостійно визначати соціальний лад. Згідно з офіційною ідеологією вона була інтернаціональним утворенням.

Відзначимо, що Верховна рада в п'ятницю, 16 липня, проведе урочисте засідання з нагоди 20-річчя з дня ухвалення Декларації про державний суверенітет України.

Засідання розпочнеться о 10:00.

Заплановані виступи голови парламенту Володимира Литвина, колишнього президента Леоніда Кравчука (1991-1994) а також голови Ради 2-го і 5-го скликань Олександра Мороза.

Для участі в торжествах запрошені депутати Ради всіх скликань, прем'єр-міністр Микола Азаров, члени Кабінету міністрів, голова КС Анатолій Головін, голова ВС Василь Онопенко, представники духівництва і дипломатичного корпусу.

Джерело: ТСН.ua