друкувати


В Івано-Франківську презентували «Станіславську фортецю»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-16 04:00:26

«Станіславська фортеця». Так називається збірка науково-популярних статей з історії та архітектури Івано-Франківська, яку презентувало 15 липня об’єднання «Моє місто».

В збірці зібрані унікальні матеріали, які розповідають про історію становлення Станіславова (нинішнього Івано-Франківська) як важливого оборонного центру, проливають світло на зовнішній вигляд фортифікаційних споруд як власне самої Станіславської фортеці, так і розташованих на її території замків засновників міста – магнатів Потоцьких, змальовують сучасний стан міських укріплень, плани та перспективи їх збереження і відкриття для масового огляду, показують, як вплинули фортифікаційні мотиви на пізнішу міську архітектуру. Упорядниками збірки виступили дослідники-краєзнавці Іван Бондарєв та Зеновій Федунків. Окрім власне їхніх праць до збірки увійшли статті краєзнавців Зеновія Жеребецького, Михайла Головатого, Олександра Чоловського, архітекторів Сергія Кравцова, Петра Ричкова, Лариси Поліщук, Василя Романця та Зеновія Соколовського.

«З дитинства, – розповідає голова об’єднання «Моє місто» Зеновій Жеребецький, – у нас завжди складалось таке враження, що фортеця – це якийсь такий оборонний будинок, якась одна велика споруда. Нова книга ламає ці уяви, оскільки вказує, що Станіславська фортеця – це величезна територія, на якій жило і працювало багато людей».

Актуальність збірки, на думку упорядників полягає в тому, що саме Станіславська фортеця стала первісним осередком міста, саме з неї все почалося. Зрештою, як зазначив З.Жеребецький, ми з 350 років своєї історії 150 жили у фортеці і це об’єктивний факт. Побудовані в другій 17 століття за найпрогресивнішим на той час бастіонним принципом фортифікації міські вали і мури простояли аж до 1809 року, коли, – розповідає Іван Бондарєв, – спеціальним імператорським указом їх було демонтовано. При цьому під їх захистом довгий час проживали люди різних національностей та віросповідань. Тут були український, польський, вірменський та єврейський квартали і кожен з них відповідав за певну ділянку оборони міста.

Унікальність збірки полягає в тому, що вперше в історії в одній праці зібрані усі існуючі на сьогоднішній день історичні карти Станіславова, починаючи з 1743 року, і вперше подано межі міських валів та мурів за назвами вулиць.

Автор: Сергій БІЛИЙ