друкувати


Манікюр може бути небезпечним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-16 05:00:00

― Чула про таку хворобу як оніхомікоз. Кажуть, можна нею заразитися, якщо робити манікюр інструментами, які не будуть простерилізовані дуже добре.

Людмила ДРЕВЕЦЬКА, лікар-дерматовенеролог Рівненського обласного шкірвендиспансеру:


― Оніхомікоз ― це грибкове ураження нігтьових пластин рук та ніг. За статистичними даними, 90 відсотків людей мають це захворювання. Та й взагалі кількість хворих із грибковими ураженнями нігтів з кожним роком зростає.

Під час оніхомікозу зазвичай змінюється колір нігтів, їх форма. Загалом же хвороба може виникати через недотримання правил гігієни. Зокрема, носіння чужого взуття, користування нечистим рушником, відвідання сауни. Тобто заразитися цим грибком можна від хворої людини через побутові контакти.

Разом з тим доволі поширений спосіб “підчепити” цю хворобу через недостатньо продезінфіковані інструменти для манікюру та педикюру. Адже у перукарні такі інструменти спочатку мають пройти дезінфекцію у так званому шариковому стерилізаторі. Завдяки ньому за доволі невеликий проміжок часу металеві інструменти дезінфікуються. Потім вони повинні пройти дезінфекцію ще й під впливом ультрафіолетового опромінення. Лише дотримавшись усіх вимог дезінфекції, можна бути впевненим у безпечності інструменту. Та все ж таки ефективний спосіб — це придбати якісні власні набори для манікюру і педикюру. Тоді ви вже точно будете впевнені у тому, що ніякі грибкові інфекції вас не “атакують”. Не варто забувати й про те, що оніхомікоз важко піддається лікуванню. І при перших ознаках варто звернутися до фахівця, адже самолікування не дасть результатів, а навпаки може погіршити ситуацію. І тоді доведеться витратити чималі кошти на лікування дорогими препаратами.

Тож кращий спосіб убезпечити себе від хвороби — це дотримуватися правил гігієни.

Джерело: Рівненська газета