друкувати


Чому найшвидші спринтери - чорношкірі, а найшвидші плавці - білі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-16 03:00:42

Дослідники з Університету Дьюка (Duke University, США) та Університету Ховард (Howard University, США) за допомогою сучасних технологій спробували відповісти на одне з давніх запитань: що робить людей швидкими?

Вони дійшли висновку, що швидкість пересування представника виду Homo Sapiens безпосередньо пов'язана з розташуванням центру тяжіння його тіла.

У наукових дослідженнях, опублікованих в International Journal of Design і Nature and Ecodynamics, вони спробували пояснити, чому найшвидші спринтери - чорношкірі, а найшвидші плавці - білі.

На перший погляд, ці відмінності можуть здатися расовими, але дослідники вважають, що вони мають глибший антропометричний характер.

Афроамериканці через наявність довших кінцівок з меншим їх об'ємом мають тенденцію до вищого розташування центру тяжіння тіла (на 3% вище, ніж у білих). Ця відмінність робить їх на 1,5% швидше. Вихідці з Азії та білі мають довші тіла, їх центри тяжіння знаходяться нижче.

"Пересування - це, по суті, процес падіння вперед, - цитує один зі співавторів дослідження RusAthletics. - Маса, яка падає із значнішої висоти, падає швидше. У бігу висотою падіння є центр тяжіння спортсмена".

А ось у плаванні залежність швидкості і центру тяжіння знаходиться в зворотній пропорції. Чим нижче, тим швидше. Таким чином, білі плавці на півтора відсотки швидші за афроамериканців.

У вихідців з Азії в цьому виді спорту перевага могла б бути ще серйознішою, але вона нівелюється невисоким зростом.

Джерело: Освітній портал