друкувати


«АТМА» чистить не легені курців, а їхні гаманці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-15 04:30:45

Розрекламований препарат «АТМА» чистить не легені курців, а їхні гаманці.

- Курите? Давно... Бачите, - вже не молода лікарка-терапевт у білосніжному халаті тримає флюорографічний знімок. На ньому - легені Андрія.

- Ось ці темні плями..., - піднімає знімок до вікна. Від сонячного світла він починає яскраво світитися. - Хоча патологічних змін ще немає, курити кидати ой як пора...

- Я ж і так практично не курю. Принаймні менше...

- Синку, кидати треба. А то..., - не припиняє лякати терапевт.

Той киває і обіцяє спробувати. Але тільки-но зачиняє двері лікарні, починає щось шукати у кишені. Дістає пачку від цигарок. Порожня. Роздратовано зминає її і викидає у смітник з аптечними чеками та рецептами.

Андрій - молодий юрист, учасник експерименту «Свідомо». Наша мета - з'ясувати, наскільки правдива телевізійний реклама: «Ви курите - прийміть «АТМА». У ролику білявка з яскраво червоними нафарбованими губами ні в чому собі не відмовляє. В неї є все: красунчик-чоловік, чудова шкіра та розкішне волосся... Затягуючись цигаркою, вона ні про що не хвилюється. Реклама обіцяє захищати легені від шкідливого впливу диму, ще й позбавити від кашлю курця.

Андрій палить з шістнадцяти. Звичайна доза - дві пачки на три дні.

«Інколи частіше. Коли нервую - курю більше».

Ідея експерименту: перевірити, що зміниться у легенях Андрія, якщо він місяць питиме «АТМА». Куритиме волонтер як завжди.

- Доброго дня. «АТМА» є?

- Зараз гляну, а то давненько ніхто не брав... Маленька, на 20 мілілітрів згодиться?

Ствердно хитає головою.

Молода фармацевт швиденько пробиває по касі та пропонує вітамінки на решту: «У нас в аптеці акція - купите на 39 гривень і отримаєте спонджик».

Андрій погоджується. (Навіщо йому губка для нанесення пудри чи тонального крему?)

У найближчому кіоску власник спонджика купує дві пачки цигарок.

- Буде на три дні, до п'ятниці, - сам до себе.

За мить чиркає запальничкою.

З чого складається «АТМА»?

За інструкцією, для профілактики Андрій має приймати «АТМА» по десять крапель тричі на день перед їжею протягом 30 днів.

- Ух ти, та це ж чистий спирт! - проковтуючи жовтувато-зелену рідину, проціджує крізь зуби.

І справді, в складі «АТМА» спирт. Все інше, як стверджує виробник, - природні складники. Жирний напис на упаковці - «Натуральний препарат» - ще раз підкреслює це.

Австрійський виробник «Ріхард Біттнер АГ» вказує, що 100 мілілітрів «АТМА» містять в рівній кількості (по 10 мл) п'ять компонентів: Sambucus nigra, Natrium sulfuricum, Dulcamara, Arsenicum album та Tartarus emeticus.

Що це таке? Sambucus nigra, або бузина чорна. У підручнику французького лікаря-гомеопата Жильбер Шаретт стверджується, що квіти цієї рослини мають сечогінну, протизапальну та дезінфекційну дію. Зазвичай цю травку призначають, коли у людини сухий кашель та підвищена температура.

Другий компонент «АТМА» - Natrium sulfuricum, або сульфат натрію. Шаретт запевняє, що глауберова сіль, як його ще називають гомеопати, призводить до запору. Тому першим у показаннях до вживання - пронос.

Наступний - Dulcamara, або дулькамара. Шаретт називає її «важливими ліками при хворобах від сирого холоду, особливо коли він змінює спекотний день». Серед головних показань - спазматичний та сухий кашель з хрипом, а також мокроти.

Далі - Arsenicum album, або арсеникум альбум, тобто білий окис миш'яку. Серед гомеопатів це один із найпопулярніших засобів проти астми. А ще окис миш'яку призначають, коли нежить та пневмонія.

Останній компонент - Tartarus emeticus, або тартарус еметікус. У книзі Шаретт рекомендується призначати його при трахеїтах, гострих і хронічних бронхітах, коклюшу, пневмонії та інших хворобах, пов'язаних з дихальними шляхами.

Виробник «АТМА» попереджає: «На початку лікування можливе посилення симптомів захворювання». Та заспокоює: це означає, що препарат діє, тому не варто припиняти лікування - за тиждень симптоми минуть.

Андрій ніяких симптомів не відчуває. Ані за тиждень, ані за два, ані за місяць.

Чи діє препарат?

Чи здатні компоненти «АТМА» подолати наслідки куріння або запобігти їм?

«АТМА» належить до так званих муколітиків - препаратів, які розріджують мокроти та виводять їх з легенів.

Дієвість муколітичних препаратів визнають далеко не всі лікарі.

«Тільки у незначної частини пацієнтів... були помічені ознаки значного покращення в результаті вживання цих засобів», - британський дослідник Андрю Четлі у книзі «Проблемні ліки» цитує результати загальнонаціональних спостережень за пацієнтами.

«Хвороба розвивається та закінчується в строк, який може продовжуватися від 4 до 14 днів. На ранніх стадіях розвитку інфекції допомагає відпочинок та велика кількість теплої рідини», - пише Четлі, натякаючи на марну витрату грошей на ліки від кашлю.

«АТМА» і подібні до неї препарати не внесені у британський національний формуляр - перелік ліків, які мають призначати лікарі. Відсутня вона і серед препаратів у списку головного органу контролю за їжею та ліками у США - FDA.

Ще одне важливе запитання: навіть якщо припустити, що «АТМА» допомагає легеням курця, що з його іншими органами?

Американський центр контролю та запобігання захворюванням зробив дослідження - від чого курці помирають частіше, ніж некурці. Виявилося, що перша причина - не рак легенів! Це - ішемічна хвороба серця. На другому місці - інсульт. Проблеми з легенями у рейтингу смертей - треті.

«Помрете з чистими легенями від інсульту чи зупинки серця. Як Вам таке? - сивочолий лікар-фтизіатр Андрій Панкович не може заспокоїтися. - Ну як можна так себе не любити...».

«Шкоду від сигарет несуть три компоненти тютюнового диму: нікотин, окис вуглецю та окислювальні гази. У курців їхній вміст у 15 разів більший, ніж у людини, яка не курить. Чим це небезпечно? Це призводить до постійного спазмування кровоносних судин, ушкодження їх внутрішніх стінок. В результаті - інфаркт, інсульт, а іноді - миттєва смерть. І ніяка «АТМА» не допоможе, - пояснює. - Хоч літрами пий».

Лікар додає, що цигарки страшніші для чоловіків: «І не тільки тому, що психологічно ми слабкіші. Організм жінки самою природою найкраще захищений від токсичних впливів. Завдяки жіночим статевим гормонам він може не піддаватись руйнуючим впливам тютюнокуріння на серцево-судинну систему. У чоловіків, які позбавлені такого захисту і курять, порушення проявляються раніше. Це й зумовлює в три рази більшу смертність».

Що з легенями Андрія?

- Роздягайтесь і ставайте тут. Якщо є ланцюжок - знімайте.

- Бррр, - Андрій притискається до холодного флюорографа. До цього учасник експерименту шляхетно просидів півтори години в черзі.

За день результат готовий. Все та ж старенька лікарка-терапевт цього разу в руках тримає вже два знімки. Перший - попередній, місячної давності, другий - новенький.

- Ну що, краще? Став я здоровішим? - питається Андрій.

- Хлопче, бач плями. Курити кидати вже пора..., - цього разу лікарка на жарти не налаштована.

- Ну я ж «АТМУ» приймав. Місяць цілий.

- Курити б кинув. На місяць цілий...

- Ні, ну зміни якісь є? Ви подивіться уважніше, - не вгамовується Андрій.

- Ага, патологічні..., - з сарказмом відповідає лікарка. - Жартую, але ніяка «АТМА» чи КАТМА не допоможе, якщо курити не кинеш.

До речі, на сьогодні Андрій ось уже два тижні без цигарок.

 


Чи заборонить нова влада рекламу ліків?

Як довго ще телереклама, що заборонена у більшості розвинутих країн, буде пропагувати переїдання, паління та самолікування?

Міністр охорони здоров'я Зиновій Митник: « Я за те, щоб заборонити рекламу ліків у ЗМІ і на вулицях, бо вона до доброго не веде. Ми вже розробили законопроект, який передбачає обов'язкове погодження змісту реклами лікарських засобів із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров'я. Цей законопроект вже узгоджений з усіма зацікавленими центральними органами виконавчої влади, за винятком Мiнфiну i Держкомпiдприємництва».

Автор: Марія ЗЕМЛЯНСЬКА, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», для «Галицького кореспондента»