друкувати


«Закосити» під зірок української літератури зовсім недорого

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-15 03:30:56

Нещодавно у центральній частині Івано-Франківська з'явилися оголошення, автор яких, окрім звичних послуг з написання шкільних творів та дипломів, запевняє, що пише у стилі відомих українських письменників - Юрія Андруховича, Юрка Іздрика, Любка Дереша та Софійки Андрухович.

«Я думав, що це жарт, бо знайшов таке оголошення на своєму під'їзді, - поділився з «ГК» Юрій Андрухович. - Потім дізнався, що є таке ж і в іншому місці. Звичайно, будь-яка літературна містифікація - це завжди цікаво і пожвавлює літературний процес, але, думаю, що це не той політ».

Ми зателефонували за вказаним номером і поцікавилися, чи це не жарт. Юний чоловічий голос відповів, що справді пише шкільні твори і просить за стандартний - з 200-250 слів - усього 10 гривень. «Але може бути ще дешевше, якщо ви будете замовляти більший обсяг або станете постійним клієнтом», - запевнив наш співрозмовник. У стилі сучасних українських письменників він пише в особливих випадках: «Якщо потрібне щось нестандартне, не шкільний твір, а, наприклад, щось оригінальне в дипломі».

«Закосити» під зірок української літератури зовсім недорого. Друкована сторінка А4 коштуватиме всього на 5-10 гривень дорожче від шкільного твору. Знову ж таки, постійним клієнтам знижки. «Можна було б замовити на завтра твір у стилі Андруховича, а потім порівняти, - сміється Юрій Андрухович. До автора оголошень письменник жодних претензій не має. - В будь-якому разі ідея цікава, бо людина пов'язує свої заробітки з такою достатньо сумнівною в цьому сенсі справою. Це або свята наївність, або справді людина вірить, що цим можна заробити на життя».

15-20 гривень за сторінку тексту нібито від легендарного письменника - це копійки, порівняно зі справжніми гонорарами літераторів. Якесь видавництво, в свою чергу, могло би пожартувати і видати цілу книгу від псевдо-Андруховича. «Це було б навіть цікаво, якби таке вдалося, - каже Юрій Андрухович. В кожному разі буде цікаво, якщо своєю творчістю імітатор стилів справді зможе заробляти на життя.

Автор оголошень у розмові з нашим кореспондентом зауважив, що вважає себе творчою людиною і час від часу друкується у місцевій пресі.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА
Джерело: Галицький Кореспондент