друкувати


Внаслідок зловживання службовим становищем державі заподіяно збитків на суму понад 19 млн грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-15 02:00:44

Від початку стихійного лиха, якого зазнала Івано-Франківщина у липні 2008 року, працівники прикарпатської міліції в ході проведення перевірок та оперативно-розшукових заходів виявили 110 злочинів, пов’язаних з розкраданням чи привласненням бюджетних коштів і зловживанням службовим становищем посадових осіб.

За виявленими злочинами загалом порушено 63 кримінальні справи. Зокрема, з початку цього року за наслідками перевірок, здійснених співробітниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю, порушено 21 кримінальну справу. Насамперед йдеться про виявлення фактів невиконання підрядниками своїх договірних зобов’язань щодо проведення підрядних робіт з відновлення берегоукріплення на річках, будівництва доріг і мостових переходів, ремонту об’єктів соціальної сфери. Свого часу з державного бюджету фірмам-підрядникам були виділені кошти, причому немалі. Однак, як засвідчують матеріали перевірок і досудового слідства, акти виконаних робіт часто-густо ніяк не відображають тих обсягів, які насправді були виконані. Іншими словами, кошти витрачалися, а реальної роботи не було. Досить сказати, що внаслідок розкрадань та зловживання службовим становищем державі заподіяно збитків на суму понад 19 мільйонів гривень. В ході досудового слідства відшкодовано половину цієї суми.

Правоохоронні органи розслідували та направили до суду 30 кримінальних справ за 58 злочинами. На сьогодні в судах розглянуто 9 кримінальних справ. Обвинувальний вирок щодо одного з підсудних має стати повчальним уроком для спритників, котрі з корисливою метою розтринькують державні кошти.

Після липневої повені на відновлювальні роботи у чотирьох селах Косівського району генеральним підрядником працювала київська фірма “Вікторія”. З державного бюджету товариству з обмеженою відповідальністю авансовим платежем було виділено понад 400 тисяч гривень. За ці кошти підрядник зобов’язувався виконати роботи з відновлення мостів та берегоукріплень річок. Передбачалося, що надалі фірма мала освоїти майже 1 мільйон гривень. Однак з суми першого траншу столична фірма виконала робіт лише на 150 тисяч гривень. Решту грошей директор ТОВ витратив на власний розсуд, а понад 80 тисяч легалізував і присвоїв. Торік його було затримано і взято під варту. Кілька днів тому Косівський районний суд виніс обвинувальний вирок директору фірми, визначивши для нього покарання у вигляді позбавлення волі терміном 5 років. У засудженого конфісковано майно, яке належало йому на правах особистої власності і одержаного злочинним шляхом. За пред’явленим цивільним позовом з засудженого має бути стягнено майже 300 тисяч гривень.

Тим часом наприкінці червня за матеріалами УДСБЕЗ УМВС України в Івано-Франківській області порушено кримінальну справу щодо службових осіб приватного підприємства та однієї з райдержадміністрацій, які шляхом зловживання службовим становищем внесли завідомо неправдиві дані в акти виконаних робіт з ліквідації наслідків повені, внаслідок чого було привласнено понад 330 тисяч гривень бюджетних коштів.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, CЗГ УМВС України в Івано-Франківській області