друкувати


Кабінет Міністрів України розробить комплексну програму із захисту від стихійного лиха

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-14 11:00:35

Кабінет Міністрів України розробить комплексну системну програму із захисту населення і територій від стихійного лиха. Про це на нараді з питань комплексного протипаводкового захисту території України заявив недавно Прем'єр-міністр Микола Азаров.

«Ми зібралися тут для того, щоб на системному державному рівні виробити підходи, розробити серйозну програму і щороку виконувати певний обсяг робіт. Щоб ми на центральному рівні, на місцевому рівні, на районному рівні контролювали здійснення всіх заходів і щомісяця доповідали Уряду, а Уряд - Президенту про те, що робиться для створення системи попередження, ліквідації і мінімізації таких ось катастрофічних явищ», - заявив Прем'єр-міністр, при цьому додавши, що комплексна програма повинна бути розроблена на період 5-7 років.

Керівник уряду підкреслив, що проблеми стихійного лиха, зокрема, повеней, не можна розглядати як локальні, оскільки підтопленню підпадають близько 27 відсотків території України, на якій проживає третина населення країни. А ефективну систему протидій надзвичайним ситуаціям технологічного і природного характеру досі не створено. При цьому Прем'єр-міністр підкреслив, що державою виділяються значні кошти на протипаводкові заходи, а керівники на місцях не завжди належно контролюють те, як освоюються дані кошти. «Держава виділяє величезні кошти на протипаводкові заходи, а з іншого боку центральні та місцеві органи влади закривають очі на варварське вирубування лісів, дерев, низьку якість гідротехнічних споруд, незаконний видобуток піщано-гравійної суміші, що призводить до непередбачуваного посилення течії на водних артеріях», - відзначив Микола Азаров.

Прем'єр-міністр поставив завдання перед головами обласних державних адміністрацій розібратися у цій ситуації і поінформувати уряд. «Я прошу голів адміністрацій із цього спеціального питання розібратися і дати Уряду інформацію, хто приймав рішення, коли приймав рішення і що треба зробити, щоб відмінити ці незаконні рішення. Суди? Значить, будемо судитися. Рішення місцевих органів влади? Значить, місцеві органи влади повинні відмінити ці рішення. Порядок у країні ми повинні навести», - підкреслив Глава Уряду.

Водночас Микола Азаров додав, що на ліквідацію наслідків повені у західних регіонах України в 2008 році було виділено величезний ресурс у розмірі 4,8 мільярда гривень. «У 2008 році було виділено 4,8 мільярда гривень. Куди пішли ці гроші - невідомо. Як говорять, вода змила всі сліди. І країна знову зіштовхнулася з невирішеними проблемами: дороги і мости не витримують натиску води; захисні споруди не рятують ні від води, ні від зсувів. І постраждале від повені житло відновлюється на старому місці», - підкреслив Прем'єр-міністр.

Глава Уряду нагадав, що під час його нещодавньої робочої поїздки до Чернівецької області, яка постраждала від повені, було виявлено надзвичайні корупційні дії чиновників на місцевому рівні. Він навів приклад, що згідно з проектно-кошторисною документацією, одна паля коштувала 3 мільйони гривень. «Якщо ми по 132 мільйони викидатимемо на кожен місточок, у нас бюджету не вистачить на всі ці мости», - підкреслив Прем'єр-міністр.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА