друкувати


НАТО не має наміру скорочувати співпрацю з Україною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-13 03:13:49

НАТО не має наміру скорочувати співпрацю з Україною по лінії надання допомоги в проведенні необхідних реформ. Про це заявив офіційний представник Альянсу Джеймс Аппатурай 13 липня в Брюсселі.

Він зазначив, що НАТО не планує скорочувати свої зобов'язання стосовно України і партнерство з Києвом після того, як було прийнято рішення не вступати до Альянсу.

"Я хочу сказати абсолютно зрозуміло і чітко: ми повністю шануємо це рішення, воно жодним чином не призведе до скорочення нашої підтримки, політичної або практичної. Це не матиме ніяких наслідків для нашої дружби з Україною", - підкреслив Аппатурай.

Він додав, що ставлення НАТО до України не змінилося після зміни її політики відносно євроатлантичних прагнень. "Очевидно, цей уряд не хоче членства України в НАТО, але хоче розвивати партнерство, і ми повністю це поважаємо", - зазначив представник Альянсу.
Аппатурай також повідомив, що в саміті в Лісабоні можуть брати участь не лише країни - члени Альянсу. "На сьогодні я не виключаю участі в саміті країн не членів НАТО, зокрема учасників операції ISAF", - сказав він.

Аппатурай додав, що на сьогодні йдеться поки тільки про участь країн-членів Альянсу і, можливо, операції ISAF, учасником якої є Україна.

Як відомо, 2 липня Верховна рада ухвалила запропонований президентом Віктором Януковичем закон "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", який затверджує позаблоковий статус України і декларує відмову від курсу на вступ у НАТО.


Водночас, Янукович під час зустрічі з держсекретарем США Гілларі Клінтон заявив, що Україна готова до продовження співпраці з НАТО.

Джерело: ТСН.ua