друкувати


А як телефонувати у «швидку»?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-12 02:00:25

Написи на автомобілях «швидкої допомоги» в Івано-Франківську пропагують неіснуючий номером екстреного виклику.

Кілька місяців тому на сходовій клітині мого будинку помер чоловік. Помер, бо така його доля – звичайна ситуація, які часто трапляються в нашому повному проблем і негараздів житті: раптом стало погано… інфаркт… усі спроби сусідів, родичів та лікарів повернути людину до життя не увінчались успіхом. Пізніше медики визначать, що це була раптова смерть – потерпілий був мертвим ще до того, як впав на підлогу і усі заходи реанімації були апріорі приречені на невдачу. Але справа не в цьому.

Хтось з родичів чоловіка – старша вже жінка - тоді, набираючи номер медиків, раптом задала питання: «Вибачте, а як телефонувати у «швидку»?» Ну звісно ж: за кілька десятків років люди настільки звикли, що номер швидкої медичної допомоги – «03», що багато кому і в голові не вкладається, чому це знайомого сигналу виклику і очікуваного голосу диспетчера в трубці вони так і не чуюють. А в подібній екстремальній ситуації зовсім випадає з голови новина про те, що номери виклику екстрених служб змінено і набирати тепер треба не «03», а «103», так само як «101», «102» і «104» для служби порятунку, міліції і аварійної служби газу та «109» - для довідкової служби.

Ні. Звісно, змінюючи номери, держава переслідувала виключно благородну мету: зробити виклик аварійних служб можливим з мобільного телефону. Зрештою, саме так вчинили наші сусід – білоруси, бо ж це є вимога часу і цивілізованого суспільства. Не бракувало тоді і інформаційної кампанії: про зміну номерів «трубили» телебачення і радіо, газети і інтернет… Але кампанія пройшла і єдиним носієм реклами нових телефонів екстрених служб стали самі їх представники і їх транспортні засоби. То чому ж тоді карети швидкої допомоги, що курсують Івано-Франківськом, несуть на собі неіснуючі номери телефонів «03»? Що це? Свідоме введення потенційних пацієнтів в оману (щоб менше викликали)? Чи звичайна українська недбалість?

Напевно, все ж таки друге. Побачивши автомобіль «швидкої допомоги» з номери «03» на корпусі, мені стало цікаво: а що трапляється, коли зателефонувати за цим номером. Можливо, автомат скеровує на правильний номер екстреної служби. А ні: в трубці лишень гробова тиша – саме така, яка чекає на бідних пенсіонерів, які так і не запам’ятали, яку саме цифру слід додавати до такого звичного їм «03».

Автор: Сергій БІЛИЙ