друкувати


Понад 500 населених пунктів були ліквідовані в Україні за роки незалежності України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-12 12:00:44

Понад 500 населених пунктів, переважно сіл були ліквідовані в Україні за роки незалежності України. Таку статистику оприлюднив міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба.

Він додав, що за п'ять останніх років, коли при владі перебували опоненти Віктора Януковича, в Україні зняли із обліку 117 населених пунктів.

Володимир Яцуба сказав, що за такого розвитку подій, якщо не буде змінено принципи формування державного бюджету, Україна може «втратити сільську місцевість».

Серед причин, чому села зникають, демографи називають передусім вимирання старшого покоління, що живе у селі, а також небажання молодих людей залишатися жити у сільській місцевості.

В українській пресі повідомлялося, що Держкомітет з земельних ресурсів збирав інформацію про покинуті населені пункти із тим, щоб пропонувати жителям міст переселятися у села.

Однак, кажуть експерти, навряд чи варто сподіватися на якісь зміни, оскільки у таких селах, зазвичай, немає вільної землі, завдяки якій людина могла б забезпечувати себе.

Окрім того, відсутність будь-якої інфраструктури відлякує людей. Хоча саме її - шляхи, школи, інтернет – називають основною передумовою переїзду до села.

Принаймні, про це свідчать дослідження представництва ООН в Україні.

Джерело: BBC Ukrainian