друкувати


Євросоюз підтвердив готовність виділити Україні кредит розміром у 610 млн євро

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-09 05:15:12

Європейський союз надасть Україні допомогу в розмірі 610 мільйонів євро, після того, як країна оформить угоду з МВФ про кредит у розмірі майже 15 мільярдів доларів.

Про це заявив президент Європейської Ради Херман ван Ромпей на спільній з президентом Віктором Януковичем прес-конференції в Києві.

"Надзвичайно важливим для надання допомоги від Європейського союзу Україні є досягнення домовленості між Україною і Міжнародним валютним фондом щодо нової угоди про кредитування. Така домовленість вже була досягнута і досягнення цієї домовленості відкриває шлях до надання макрофінансової допомоги з боку ЄС у розмірі 610 мільйонів євро", - сказав Ромпей.

Раніше ЄС схвалив надання Україні кредиту в сумі 500 мільйонів євро з терміном погашення 15 років. До цієї суми будуть додані ще 110 мільйонів євро, схвалені для України в 2002 році, але досі не виділені. Основною умовою виділення фінансової допомоги ЄС має бути відновлення співпраці між Україною і МВФ, перерваної в 2009 році.

На початку липня фонд попередньо схвалив виділення кредиту для Києва у розмірі 14,9 мільярда доларів. Очікується, що в кінці липня це питання розгляне рада директорів МВФ. До цього часу Київ має прийняти закони щодо впорядкування бюджетних витрат. Верховна рада 8 липня скоротила витрати, доходи і дефіцит держбюджету-2010.

Ромпей зазначив, що сьогодні ЄС співпрацює з Україною в дуже багатьох сферах і найрізноманітніше співробітництво передбачене в рамках програми "Східне партнерство", учасниками якої крім України є Грузія, Молдова, Білорусь, Азербайджан і Вірменія.

Глава Європейської Ради також привітав Януковича з 60-річчям. "Сьогодні (9 липня) президент Янукович відзначає свій 60-річний ювілей, і мені надзвичайно приємно мати можливість привітати його особисто під час цієї зустрічі. Мені самому вже 62 роки, тому я просто сказав би президентові Януковичу - ласкаво просимо до нашого клубу", - сказав Ромпей.

Джерело: ТСН.ua