друкувати


У меню Івано-Франківського ресторану "Фран-ко" лише корисні страви

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-09 11:45:13

У меню Івано-Франківського ресторану ”Фран-ко”, що у центрі міста, лише корисні страви — овочі, риба, легкі сорти м’яса. Тут немає калорійної картоплі, важкої для травлення свинини та майонезу, багатого на холестерин.

— Українська кухня дуже калорійна, а ми намагаємося зробити її здоровішою, — говорить ресторатор 45-річний Ярослав Шкрібляк. — Головні наші продукти — морква, горошок, капуста. Якщо й використовуємо майонез, то робимо його легким. Додаємо до нього оливкової олії 50 грамів на 250 грамів магазинного майонезу. Такий продукт значно краще засвоюватиметься.

Фірмову страву ресторану — ”Форель по-ельзаськи” готують за старовинним французьким рецептом. Рибу купують у Рожнятівському районі. Там смачніша, бо річкова.

— У ставках форель годують всякими добавками, вона не така корисна. До Франківська із району нам рибу везуть 2 години. Загортають її у кропиву. Це давній дідівський спосіб зберегти рибу свіжою.

Шеф-кухар ресторану ”Фран-ко” Олег Качан, 23 роки, виймає з рибини хребет, солить лише зсередини. Інакше злізе шкіра під лускою. Для начинки ріже на дрібні кубики два великих шампіньйони, білий гриб, січе невелику цибулину. Тушкує усе на вершковому маслі.

— До білих грибів обов’язково треба додавати печериці, бо самі по собі вони важкі для шлунка.

Грибами фарширує рибу. На іншій сковорідці підсмажує на рафінованій соняшниковій олії три броколі, 20 г чорних оливок без кісточок, 30 г зеленого горошку. Морквину, три печериці та помідор нарізує великими шматками, подрібнює два зубки часнику, цибулю-шалот і тим’ян. Коли овочі трохи протушилися, додає 40 г білого сухого вина. Випаровуючись, воно дає пікантний присмак. Далі вливає 100 г вершків, солить, перчить. Тушкує ще зо 5 хв.

Фаршировану форель Олег Качан кладе на сковорідці, вистеленій пергаментом. Папір не дає рибі приліпитися до пательні та ввібрати зайву олію. Змащує рибину олією і підсмажує не довше хвилини з обох боків.

— Головне — не перестаратися, щоб м’ясо риби не розлізлося. Як тільки воно трохи побіліє — готово.

Кухар викладає форель на спеціальну форму, застелену фольгою. Поливає вершковим соусом, збоку викладає овочі, посипає тертим твердим сиром. Радить брати російський, він не дуже жирний. Для повної готовності на 10 хв. ставить страву у пароконвектомат (автоматизована піч, яка готує за допомогою пари та гарячого повітря. — ‘’ГПУ’’). Вмикає температуру 180°. Удома пароконвектомат замінюють духовкою. Перед тим її розігрівають.

Порція форелі по-ельзаськи у ”Фран-ко” коштує 86 грн.

Автор: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
Джерело: Gazeta.ua