друкувати


Дамби Івано-Франківська цілі, але береги підмиті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-09 10:45:41

Чутки: одна страшніша за іншу – наповнили місто Івано-Франківськ з самого ранку 8 липня. Люди говорили про повінь в Івано-Франківську, про прорвані дамби і підтоплені будинки. Одні розповідали про прорив захисних споруд в мікрорайоні Пасічна, інші – про пошкодження дамби на водозаборі, про витік стічних вод у відстійники питної води і т.п.

Масла у вогонь підлили повідомлення міськвиконкому про зниження тиску у водогонах, рекомендації не виходити без потреби надвір та інформація про підготовку окремих об’єктів міської інфраструктури до евакуації людей.

Як виявилось все не так страшно, як полюбляють змальовувати. Інтенсивні дощі дійсно наробили шкоди господарці обласного центру, проте описані вище страхіття так і залишились плодом людської уяви. Ситуація перебуває під контролем і говорити про її критичність не доводиться, -- вважає Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус.

«З самого ранечку, з 6-ї години я їздив по цілому місту, – повідомив він журналісту Коломия ВЕБ Порталу, – і нікого з тих, хто говорив такі неймовірні речі, я не бачив. Все в руках Господа Бога і те, що проливні дощі останній період звалилися на нашу голову, на нашу область і в тому числі на наше місто – це, як кажуть, все в руках господніх. Те що ці дощі спричинили підняття річок, а також підтоплення деяких будинків і деяких установ – це дійсно факт, але ситуація перебуває повністю під контролем».

Зі слів міського голови, непроста ситуація склалася на вулиці Надвірічній та селі Угорники, де з великим обсягом дощової води не впорались каналізаційні колектори, в зв’язку з чим міськвиконкомом було прийнято непопулярне, але, за словами мера, потрібне рішення знизити тиск води у водопровідній системі міста з тим, щоби зменшити навантаження на основний 2000-міліметровий каналізаційний колектор обласного центру.

Підтопленими виявились деякі будинки в районі залізничного переїзду в селі Хриплін, а також територія Центральної міської клінічної лікарні, куди в терміновому порядку були перекинуті насоси для відкачування води. Дісталося і міським дамбам, як-от в районі села Микитині та вулиці Медичної, де, зі слів В.Анушкевичуса води Бистриці Надвірнянської добряче підмили берег.

«Дякувати богу, – розповідає він, – що ми кілька днів тому укріпили береги, інакше ситуація була б ще гіршою».

Одночасно, на особливий контроль взято ситуацію в селі Вовчинці та мікрорайоні Пасічна, які чи не найбільше постраждали під час катастрофічної повені в липні 2008 року. В даний час вона є стабільною і вода не вийшла на критичний рівень.

Перед тим, як взяти коментар мера щодо ситуації навколо підтоплення Івано-Франківська, автор рядків особисто відвідав деякі місця підвищеного ризику. Те, що вдалося побачити, вражало, але не шокувало: вулиця Надрічна перетворилась на озеро, вода в ріці Бистриця Солотвинська вийшла на заплаву, її бурхливі води час від часу несли стовбури дерев, коріння та інше природне сміття, і на все це в захваті витріщились, час від часу блимаючи спалахами фотоапаратів, десятки зівак.

Автор: Сергій БІЛИЙ