друкувати


В Івано-Франківську відкрилася виставка про Марка Боєслава

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-09 10:15:27

В Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї протягом місяця експонуватиметься виставка «Слово і зброя», присвячена 100-літтю від дня народження поета і публіциста Михайла Дяченка (псевдо Марко Боєслав).

Його ще називають «поетом-трибуном УПА», він був членом Української Головної Визвольної Ради, крайовим провідником пропаганди ОУН, кавалером Срібного Хреста Заслуги, редактором підпільного журналу «Чорний ліс».

Виставка створена на основі приватної колекції історика, краєзнавця, журналіста, депутата Івано-Франківської обласної ради Зіновія Бойчука, який майже 20 років досліджує життя і творчість Марка Боєслава.

Представлені архівні документи та світлини 1930-1950 років, оригінали видань поезій Боєслава, речі з криївки поета, зашифровані документи вояків УПА, одяг українських повстанців, фрагменти зброї.

За словами Зіновія Бойчука, це лише незначна частина матеріалів, які вдалося зібрати. Листи, рукописи, світлини передавали люди з власних архівів, на початку року вдалося знайти бідон з матеріалами УПА, закопаними у 50-их роках, місяць тому 15 збірок ксерокопій документів передав галузевий архів СБУ.

Матеріали із знайденого бідона зараз знаходяться на реставрації.

Як наголосив на відкритті виставки лауреат Шевченківської премії письменник Михайло Андрусяк, такі акції необхідно проводити задля відновлення історичної правди, і важливо, щоб їх побачило якомога більше молоді та туристів з різних областей України.

За дослідження творчості Марка Боєслава Зіновію Бойчуку присуджена міська премія імені Івана Франка.

У цьому році виповнилося 100 років від дня народження Михайла Дяченка. У його рідному селі Боднарів Калуського району у День Героїв встановлено пам’ятник борцям за волю України, на якому є два барельєфи землякам – Марку Боєславу і генералу УПА Олексі Луцькому.

Джерело: Радіо Свобода