друкувати


У гірську річку Прут може сповзти стара частина райцентру Снятин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-09 10:00:45

У гірську річку Прут може сповзти стара частина райцентру Снятин на Івано-Франківщині. Півсотні житлових будинків стоять на підмитому дощами пагорбі завдовжки 2 км. Тут живуть 300 людей. Родина Сосяків була удома, коли на їхню хату посунулася земля.

— Уночі на дах з’їхала з горба стара акація, — розповідає 30-річна Марина Сосяк. — Потім почала прибувати вода. Три стіни одразу тріснули. Розтрощило ванну, на її місці купа землі. На ранок у тріщини можна було просунути руку.

Голова Снятинської райдержадміністрації Андрій Рябошапко, 32 роки, пояснює зсуви у Снятині специфічними ґрунтами.

— Так званий ”пливун”, який заліг на глибині 18 метрів, насичується водою і починає тягнути за собою землю, — каже Андрій Леонідович. — Тож гора будь-якої хвилини може втекти з-під ніг. Назвати точну суму коштів, потрібних для ліквідації, зможемо після того, як спеціалісти підрахують збитки.

Літню кухню 44-річного Юрія Кікінчука із села Замагора Верховинського району Івано-Франківщини майже 1,5 тис. ”кубів” землі посунули на 10 м. Родина живе у родичів.

— Ми такий шок дістали, що не годен оповісти, — говорить господар. — Якби не моя жінка, нас би вже не було. Вона працює бухгалтером на пошті, уночі доробляла звіт. Почула сильний тріск і нас розбудила. Ми повискакували за хвилину.

Перший заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Плавюк пообіцяв посприяти родині Кікінчуків.

— Одній людині ми допоможемо, але це не вирішить питання, — зауважує. — Там треба великі вкладення. Сьогодні, по нашим грубим підрахункам, збитки після стихії становлять більше 300 мільйонів гривень.

У селі Урмань Бережанського району Тернопільщини з’їхав шмат землі біля оселі 65-річного Василя Слободи. На місці зсуву утворилася яма завглибшки 3 м.

— Провали є і біля інших хат, джерела на дорозі утворилися. Люди постійно приходять, бо ж за житло переживають, — розповідає сільський голова Іван Шмігельський, 57 років. — Були у нас представники з управлінь надзвичайних ситуацій району й області. Обіцяли 8 тисяч гривень виділити. Уся меліоративна система замулена, а година роботи екскаватора 300 гривень коштує.

Автор: Ірина КОПИСТИНСЬКА, Олена ДЗІК
Джерело: Gazeta.ua