друкувати


Будь-які конфлікти можна вирішувати без суду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-08 03:00:51

Будь-які конфлікти можна вирішувати без суду. Принаймні це для іванофранківців спробують довести у міському суді. Тут надаватимуть нову послугу - медіацію. Це конфіденційна процедура альтернативного вирішення спорів за допомогою нейтральної особи-медіатора.

Саме ця людина скеровуватиме сторони конфлікту до досягнення взаємовигідної згоди. В Івано-Франківському міському суді сподіваються, що така послуга користуватиметься неабияким попитом. Процедура медіації, за словами голови суду Андрія Малєєва, має чимало переваг. По-перше, самовільно прийняте рішення має більшу зобов'язальну силу та цілком задовольняє сторони.

По-друге, на відміну від судового порядку розгляду конфліктів така процедура може пришвидшити розгляд справ. Медіація, кажуть фахівці, добровільна справа, що повністю залежить від бажання учасників знайти компромісне рішення. Якщо сторони і адвокати погоджуються, судове провадження на період проведення медіації зупиняється, і справа передається до спеціального відділу . Якщо сторони домовилися й знайшли рішення - його фіксують в угоді. А головне - процедура медіації є безкоштовною.

Джерело: Радіо «Західний полюс»