друкувати


Нацбанк відмінив обмеження для збиткових банків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-08 10:30:21

Нацбанк відмінив обмеження для збиткових банків – з 6 липня їм дозволено збільшувати об'єми капітальних інвестицій і нематеріальних активів, оплачувати консультаційні послуги і відкривати нові філії і відділення, пише "Коммерсант-Украина" в статті "Убыток делу не помеха".

Стане можливим і дострокове погашення боргових цінних паперів - раніше збиткові банки могли робити це лише у разі погашення облігацій за ціною нижче 50% від номінала.

На момент введення цих обмежень в Україні працював 41 збитковий банк. Через рік їх число ненабагато зменшилося - до 37. Загальний збиток цих установ знизився з 8,4 млрд грн в I кварталі минулого року до 4,9 млрд грн в нинішньому, притому що 3,2 млрд грн припало на "Родовід Банк".

Керівники збиткових установ задоволені зняттям заборон. "Ненормально, що банк не може займатися усіма цими видами діяльності. Якщо у банку є запас міцності в акціонерному капіталі, то збитки не є для нього проблемою, оскільки їх несуть акціонери. Для вкладників немає загроз в тому, що банк заплатив за консультаційні послуги, відкрив нове відділення або виплатив премію співробітникові, який досяг результату при стягненні боргів",- вважає в.о. голови правління "Эрсте Банку" Павло Цетковський.

Що ж до заборони на дострокове погашення облігацій, то, за даними учасників ринку, зараз в обігу є облігації 12 збиткових банків на 2,1 млрд грн, і обмеження НБУ не вплинули на їх обслуговування.

Джерело: ТСН.ua