друкувати


ПР погодилась підтримати висування кандидатів в депутати та мери не від політпартій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-07 03:15:36

Під час пікетування громадськими організаціями Верховної Ради України представник від Партії Регіонів Михайло Чечетов заявив, що більшість готова внести зміни до законопроекту №6601 «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Народний депутат України вийшов на заклики пікетувальників та запевнив представників територіальних громад, що Партія Регіонів розуміє цю проблему, готова внести всі необхідні поправки у законопроект №6601 аби забезпечити право територіальних громад висувати кандидатів в депутати та міських голів шляхом самовисування, - заявив депутат.

Таким чином народний обранець підтвердив, що провладні депутати готові задовільнити вимоги Громадського Форуму та інших громадських організацій, які виступили проти обмеження суб’єктів виборчого права і ухвалення норм, що передбачають участь у виборах лише представників від політичних партій.

В ході мітингу під стінами Верховної Ради зібралися пікетувальники з більшості регіонів України: представники громадських організацій з м.Києва – «Форум порятунку Києва»; ГО «Якість життя», з м.Одеса; ГО «Громадський форум Івано-Франківська»; «Харківські сузір’я»; «Відродження Херсона»; «Буковинська Рада», з м.Чернівці та інші. Громадські діячі закликали депутатів не знищувати розвиток місцевого самоврядування в Україні ухваленням нової редакції закону про вибори, що передбачає висування кандидатів в депутати та на міських голів лише від політичних партій.

Щоб продемонструвати «недемократичність» окремих норм законопроекту №6601 пікетувальники випустили з так званої «партійної клітки» голубів з жовто-синіми стрічками та вигукували гасла: "Мер - служить народу, а не партії", "Однопартійна система - важке минуле або світле майбутнє?", "Ні - партократії, так - демократії". Як нагадав голова ГО «Якість життя» м.Одеса,  Олексій Гончаренко, джерелом влади згідно Конституції є народ, а деякі норми цього законопроекту можуть призвести до того, що джерелом влади стануть партії. Тобто Україна перейде від демократії до партократії. У свою чергу, голова ГО «Громадський Форум Івано-Франківська» Юрій Соловей переконаний, що прийняття такого закону може повернути Україну у часи з важким минулим, коли в країні була одна партія, а до управління містами будуть приходити не представники територіальних громад, а партійні діячі. Саме тому, на його думку, народні обранці повинні врахувати позицію регіональних лідерів та вилучити «недемократичні норми» з законопроекту №6601.

Джерело: Прес-служба ІФООГ «Громадський Форум Івано-Франківська»