друкувати


Психологи вважають, що батьки не повинні залишатися разом тільки через дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-07 06:00:49

Дітям із сімей, де відносини між батьками постійно перебувають у стані конфлікту, складніше облаштувати особисті стосунки в дорослому віці, кажуть експерти.

Найчастіше пари намагаються зберегти шлюб задля дітей, побоюючись, що дитині буде складно рости в неповній сім'ї. Але, за словами фахівців, подібна тенденція має вельми негативні наслідки. У масштабному дослідженні експерти вивчали 7000 сімей з дітьми. На початку спостереження опитали тільки батьків, а через 5 і 10 років дізнавалися думку як батьків, так і дітей. До того моменту вік дітей становив від 18 до 34 років.

Встановлено, що діти батьків, які були розлучені, відчували себе щасливішими, ніж діти батьків, які продовжували жити разом, незважаючи на скандали і негативне ставлення один до одного. Найчастішою проблемою дітей зі "скандальних сімей" були складнощі в облаштуванні особистих стосунків і створенні сім'ї у подальшому.

Також за результатами дослідження було встановлено, що щасливий шлюб батьків жодним чином не позначається на особистому житті дітей. Діти щасливих батьків могли мати як міцні сім'ї, так і складні взаємини з партнерами.

Психологи вважають, що батьки не повинні залишатися разом тільки через дітей, оскільки негативні стосунки між собою психологічно травмують дітей і спричиняють виникнення складнощів у побудові особистих відносин у майбутньому.

Джерело: Gazeta.ua