друкувати


Медіація робить перші кроки на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-07 10:00:40

В Івано-Франківську розпочався тиждень медіації. Розповісти про цей новий для України позасудовий спосіб вирішення спорів і підбити перші підсумки перших днів тижня вирішили організатори прес-конференції, яка відбулась 6 липня в приміщенні Івано-Франківського міського суду, за участю представників спільної програми Євросоюзу та Ради Європи «Прозорість та ефективність судової системи Європи» та суддів Івано-Франківських міського і Апеліційного судів.

Зі слів учасників заходу, медіація – нове явище для системи судочинства України. В якості експерименту фахівці програми «Прозорість та ефективність судової системи Європи» підготували 15 медіаторів з числа суддів Івано-Франківського та Білоцерківського міських, Донецького апеляційного адміністративного та Вінницького окружного адміністративного судів. Відтепер в цих судових установах всім позивачам пропонують медіацію як альтернативнй спосіб вирішити їх проблему без додаткових витрати та судової тяганини.

«Уявімо собі, – розповідає експерт спільної програми Євросоюзу та Ради Європи з питань реформування судової системи в Україні, медіатор зі стажем, суддя з Нідерландів Франс Ван Арем, – що дві сестри сперечаються, кому дістанеться апельсин. Вони можуть піти до судді і той винесе справедливе рішення: візьме ніж і розріже апельсин навпіл, але обидві сторони залишаться розчарованими. Але вони також можуть піти до медіатора і той своїми порадами і вивченням потреб та інтересів кожної з сестер допоможе їм самим дійти згоди з урахуванням інтересів кожної з сторін. Він задаватиме питання, скажімо, навіщо їм потрібен цей апельсин і виявиться, що одній він потрібен для того, щоб вижати з нього фреш, а іншій потрібна шкірка від апельсина для цакатів. Робота медіатора полягає в тому, щоб спрямовувати процес вирішення суперечки. Якщо суддя дивиться в минуле проблеми, то медіатор дивиться в майбутнє, намагаючись побачити там ті інтереси, які переслідують обидві сторони під час суперечки».

Фахівці визначають чотири основоположних, так званих Гарвардських, принципи, які визначають саму структуру процесу медіації. Перший і найголовніший принцип: відокремити людину від проблеми. Як стверджує Іванна Ковалюк, суддя Івано-Франківського міського суду, що пройшла навчання в рамках програми і отримала міжнародний сертифікат медіатора,в спорах люди переважно спілкуються на емоціях. Завдання медіатора полягає насамперед в тому, щоб зняти емоційне навантаження і спонукати людей тверезо розмірковувати над їх проблемою та виявити інтереси, котрі кожна сторона переслідує. Другий принцип – накреслити можливі варіанти вирішення проблеми. Третій – допомогти сторонам визначити їх справжні інтереси і нарешті четвертий – обрати той з кількох накреслених варіантів той один, який об’єктивно зможе задовольнити інтереси учасників спору.

Українські судді вбачають у запровадженні процедури медіації насамперед вирішення питання перевантаженості судів справами, що резонно викликає нарікання населення щодо затягування процедур їх розгляду та вирішення по суті.

«Якщо сьогодні в рік через суди проходить 8 мільйонів справ, – розповідає голова Івано-Франківського міського суду Андрій Малєєв, – то це означає, що участь у судових спорах бере понад 16 мільйонів осіб. Це уже багато. Тому медіація – це об’єктивна необхідність, яка може дозволити нам застосувати інший спосіб вирішення спорів і розвантажити суди».

Зі слів пана Малєєва, це зовсім не означає, що кількість справ, які вже на розгляді у судах скоротиться, проте це дозволить зробити так, щоб спори взагалі не переростали у судові справи, щоб люди вирішували їх самі.

Зі слів пана Ван Арема, в країнах Західної Європи сьогодні 75-90% суперечок вирішуються шляхом медіації. Найбільш успішними, як виявилось, є адміністративні справи, близько 60% з яких вдається вирішити в досудовому порядку.

«Навіть якщо суперечка виникає між громадянином і державними органами через несплату певних платежів, – зазначає голландський медіатор, – держава йде на медіацію, оскільки отримати належні їй кошти з відтер мінуванням – це краще, ніж не отримати їх взагалі».

Тим не менш в Україні люди сприймають нововведення з острахом. «На 5 липня, – розповідає суддя Івано-Франківського міського суду, володар міжнародного сертифікату медіатора Іванна Ковалюк, – до медіації було призначено 10 цивільних справ. З’явилися люди лише по трьох з них і тільки представники однієї сторони». Втім, ініціатори проекту вважають, що вішати носа зарано. Свою мету на даному етапі вони власне вбачають в тому, що «переламати» психологію українців, переконати їх, що медіація – дійсно набагато ефективніший і дешевший спосіб вирішення суперечок, в основі якого стоїть мета задоволення їх власних інтересів. Про це говорить і голландський суддя, який стверджує, що в його країні люди роками з пересторогою сприймали медіація, а зараз це найпоширеніший спосіб вирішення справ.

На додачу організатори прес-конференції повідомили, що сьогодні готується проект Закону «Про медіацію» та відповідні зміни до Цивільно-процесуального кодексу України.

Автор: Сергій БІЛИЙ