друкувати


Найдавніше серед народних ремесел - плетіння із соломки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-06 05:00:54

Найдавніше серед народних ремесел - плетіння із соломки - завдяки майстер-класам з задоволенням опановують іванофранківці. Навіть малюкам під силу створити пташку - саме з неї й розпочинається подорож у чарівний світ уміння створювати солом'яні вироби.

 

Майстриня Галина Танчак професійно цією справою займається уже сім років. Однак захопилася плетінням із соломки ще в дитинстві. Найскладніше у процесі, каже пані Галина, вивчити принцип плетіння. Плете майстриня виключно з житньої соломки. Створюючи з неї іграшки, передає через них свій погляд на світ та накопичений життєвий досвід.

Солом'яна іграшка - чудовий сувенір та подарунок, який може стати оберегом. Ляльки-мотанки виконують аналогічну функцію. Їх можна створити як із сухої трави, так і з барвистих клаптиків тканини. Останніми користуються й численні учасники цього майстер-класу. Споконвіку і до наших днів незмінним залишається єдине, розповідає майстриня Галина Карпова, обличчя усім без винятку лялькам-мотанкам заміняє хрест. До речі, ляльками-мотанками уже й чоловіки зацікавились - на майстер-класі представники сильної статі створили кілька таких оберегів власноруч.

Джерело: Радіо «Західний полюс»