друкувати


У гірську річку Прут ризикує сповзти стара частина міста Снятин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-06 04:00:19

Тривалі дощі спровокували зсуви на Прикарпатті. У гірську річку Прут ризикує сповзти стара частина міста Снятин. Жертвою обвалу ледь не стала родина Сосюків.

У сім'ї двоє дітей. Спершу на дах звалилось дерево акацій. А опівночі почувся незрозумілий тріскіт. На ранок побачена картина шокувала: через тріщини можна просунути руку, а замість ванни — груди глини. Проблема зсувів не нова. Упродовж сорока років земля місцями тікає з-під ніг. Винна в цьому специфічна порода ґрунтів. Так званий «пливун» стягує за собою усе додолу. Тож Гора протяжністю два кілометри будь-якої хвилини може втекти з-під ніг.

Там мешкає понад триста людей з дітьми. Сім'ї з Верховинського району вдалося врятуватися буквально за кілька секунд до трагедії. Зсув ґрунту у селі Краснопілля стався о третій ночі. Жінка робила вночі звіт. Почувши незрозумілий шум - розбудила родину. Лавина ґрунту могла похоронити їх живцем. Влада пообіцяла допомогти обидвом родинам. Проте, якщо у Верховині ще можна обійтись будматеріалами, то на Снятинщині проблема глобальніша. Треба запрошувати фахівців. І перш за все вивчити з чим мають справу. Для цього потрібні і кошти. Самотужки область не впорається. Адже треба ще кошти на ліквідацію наслідків. Область проситиме допомоги в кабміні та прем'єра. Аби визначити яку саме суму потрібно -- запросять експертів з усієї області. Ті мають визначити з чим мають справу.

Джерело: Радіо «Західний полюс»