друкувати


Шлях до цивілізації має бути устеленим квитанціями про сплату податків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-05 05:00:00

З нагоди Дня працівника державної податкової служби і 20-річчя створення державної Податкової Адміністрації у телепрограмі «Дійові особи», що її транслює «З-тя студія» на замовлення ТРК «Вежа», взяв участь начальник міської ДПІ Дмитро Романюк.

Він зауважив, що за підсумками першого півріччя цього року міські податківці забезпечили позитивну динаміку своєї роботи. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження до державного бюджету виконані на 101 відсоток, тобто податківці мобілізували додатково понад 2,5 мільйона гривень.

До місцевого бюджету податкові надходження надійшли в сумі понад 11 мільйонів гривень. Виконання прогнозних завдань становить 106,3 відсотків. Помітним є зростання надходжень по окремих податках – податок на прибуток - 1,5 мільйона гривень, або 104 відсотки, акцизний збір – понад 19 мільйонів гривень, або 119 відсотків. Головне завдання податківців – зберегти позитивну тенденцію, що є результатом оздоровлення місцевої економіки, наголосив Д.Романюк. За його словами, сумлінними платниками податків є, насамперед, економічно активні підприємства, які дають собі раду із кризою, - ВАТ «Прикарпаттяобленерго», Філія УМГ «Прикарпаттрансгаз», ПАТ «Плюс – Банк». Між тим, бюджет має клопіт із тими суб’єктами господарювання, які ухиляються податкових зобов’язань, декларують низьку рентабельність виробництва, а відтак податкову неплатоспроможність. Тому податківці великі надії покладають на новий Податковий Кодекс, який дозволить вивести з тіні чималі кошти та забезпечити додаткові поступлення до бюджетів усіх рівнів. «Це буде зведений, кодифікований, універсальний документ, який визначатиме єдині правила оподаткування», - зауважив Д. Романюк.

Між тим, податкова служба нині має достатньо важелів, аби спонукати до відповідальності тих, хто ухиляється від сплати податкових зобов’язань. Однак, як зауважив Д. Романюк, для стабільного функціонування всієї податкової системи одних фіскальних заходів недостатньо. Серед бізнесу має бути присутнім високий рівень податкової культури, соціальна відповідальність за державу, свій регіон, за рідне місто. У цьому контексті Д. Романюк принагідно нагадав цитату древнього філософа :«Шлях до цивілізації має бути устеленим квитанціями про сплату податків».

Аби активізувати бюджетні надходження, особливо в умовах криз, міська ДПІ тісно співпрацює з органами місцевого самоврядування. Адже місцева влада дуже зацікавлена в реалізації ефективної податкової політики і стабільності бюджетних доходів, підкреслив начальник інспекції.

Консолідована взаємодія податкової інспекції та міської влади завжди актуальна під час розробки соціально-економічних програм розвитку Івано-Франківська, а особливо в період формування нової бюджетної політики. Дмитро Романюк не виключає, що поглибленню партнерських відносин з платниками податків сприятиме Громадська рада при ДПІ. Це - дорадчий консультативний орган, який забезпечить тісний контакт із підприємницьким середовищем.

В умовах відчутних змін податкового законодавства податкова служба має роз’яснювати платникам податків політику оподаткування і, відповідно, чути реакцію бізнесу на всі податкові зміни. Такий зворотній зв'язок якраз покликана забезпечити Громадська рада, підкреслив Д. Романюк.

З нагоди Дня податківця начальник міської ДПІ побажав колегам по роботі успіхів у праці, професіоналізму і терпіння, а платникам податків – сумлінності у сплаті податків та розуміння. Він також побажав суб'єктам господарювання якнайшвидшого подолання кризи і наступного економічного зростання.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області