друкувати


150 генів, які допомагають досягти довголіття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-02 04:30:22

Американські вчені довели, що наявність у людини комбінації із 150 визначених варіантів генів дозволяє стверджувати, що її власник буде довгожителем і переступить межу у 100 років.

Ці генетичні варіації мають відношення до різноманітних функцій організму - від регулювання рівня гормонів і регуляції роботи нервових клітин, до міцності скелета і стійкості до стресів. Виявлені гени допомагають їх власникам максимально затримати прояв так званих старечих хвороб - підвищеного кров'яного тиску, слабоумства й інших.

У дослідженні взяли участь більше тисячі людей, чий вік перевищує 100 років, і просканували близько 300 тисяч варіантів різноманітних генів.

Вчені особливу увагу приділили дослідженню трьох основних чинників: способу життя людини, наявності у неї шкідливих звичок, якості їжі і екологічної обстановки, в якій вона мешкає.

Дотримання цих правил дозволяє людям у різних країнах жити в середньому до 85 років. У той же час перевищення цього порога і тривалість життя понад 100 років однозначно вказують на наявність у людини генетичної схильності до довголіття.

Для перевірки цієї гіпотези вчені провели аналіз геномів 800 американських довгожителів, в результаті чого виявили набір з 70 варіантів генів, який скоротили до 33 після додаткового аналізу генів 254 людей, чий вік перевищує 90 років.

У результаті їм вдалося провести кількісні оцінки і виявити комбінацію із 150 різних варіацій в ДНК, яка з упевненістю у 77% дозволяє стверджувати, що людина доживе до 100 років.

"Ця цифра неточна, і хоча її можна зробити більш надійною за допомогою додаткових досліджень, обмеження у 77% вказують на те, що фактори зовнішнього середовища, такі як спосіб життя, харчування і шкідливі звички, також вносять істотний внесок у тривалість життя", - наводить слова вчених прес-служба Бостонського університету.

Ці варіації дозволили авторам дослідження розділити вивчених довгожителів на 19 підгруп, які відрізнялися переважно віком, в якому наставав прояв генетичних захворювань. При цьому у всіх добровольців, які взяли участь у дослідженні, спостерігалася приблизно однакова кількість генетичних варіацій, які свідчать про схильність до тих або інших старечих хвороб.

Нагадаємо, в минулому році журнал Корреспондент опублікував сучасний рецепт довголіття: більше сексу, овочів і фруктів, відвідин церкви і фізичних навантажень. Менше телевізора, стресів і образ, алкоголю та куріння.

Джерело: ТСН.ua