друкувати


"Філіп Моріс" і "Джапан Тобакко Інтернешнл" вирішили знову підняти ціни на сигарети

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-02 04:15:22

Транснаціональні тютюнові корпорації "Філіп Моріс" і "Джапан Тобакко Інтернешнл" вирішили знову підняти ціни на сигарети на величину істотно більшу, ніж вимагають нові ставки акцизу, повідомили в коаліції цивільних організацій і ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну".

Експерти пояснюють, що з 1 липня 2010 в Україні виросли акцизи на сигарети з фільтром, зокрема, мінімальна ставка акцизу на пачку сигарет виросла з 2,3 до 3 гривень.

А 30 червня на сайті Державної податкової адміністрації з'явилася інформація про встановлені тютюновими компаніями ціни на сигарети, які здійснюватимуться з липня і на які поширюються нові ставки акцизу.

"Виявилось, що транснаціональні тютюнові корпорації "Філіп Моріс" і "Джапан Тобакко Інтернешнл" вирішили знову підняти ціни на сигарети на величину істотно більшу, ніж вимагають нові ставки акцизу", - говориться в повідомленні коаліції.

Експерти повідомили також, що на дешеві марки (Оптима, Президент, Магна, Тройка і інші) ціна пачки підвищена на 1,5 гривні, хоча ріст акцизу і ПДВ вимагало підвищення цін на такі марки усього на гривню.

Також в коаліції повідомили, що ціна пачки сигарет Bond і Monte-Carlo виросте з 6,25 до 8 гривень, і підрахували, що безподаткова частина ціни залишилася незмінною, тоді як ціна цих марок повинна складати 7,35 гривні.

Ціни на дорогі марки (LM, Chesterfield, Marlboro, Winston і так далі) виростуть на дві гривні, повідомили експерти, і навели приклад, що ціна пачки сигарети Winston повинна вирости з семи до 8,1 гривні, але насправді вона зросла до дев'яти гривень.

"За вільну від тютюнового диму Україну" також повідомляє, що ціна пачки Marlboro виросте до 11 гривен і тепер, нарешті, ціни порівняються з російськими і молдавськими, де пачка Marlboro зараз коштує відповідно до 45 рублів і 17 леїв.

При цьому експерти відмічають, що дві інші транснаціональні тютюнові корпорації, працюючі в Україні, - "Брітіш Амерікен Тобакко і "Імперіал Тобакко", поки або взагалі не підняли ціни на свої марки, або підняли їх згідно з новими податками.

Раніше у Комітеті Верховної ради з питань податкової та митної політики заявили про намір підвищити ставки акцизів на тютюнові вироби на 60% цього року та на 30% наступного, щоб протягом календарного року збільшити їх на 100%.

Джерело: ТСН.ua