друкувати


На фестивалі "Торба з горба" відбулося чимало розваг - традиційні забави, конкурси та майстер-класи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-02 02:00:32

На фестивалі "Торба з горба", окрім стандартних запрошень, використовували й незвичайні вхідні квитки. Це оригінальні розписні торбинки, власникам яких тут були особливо раді.

У 1-й фестивальній торбі вмістили чимало розваг - традиційні забави, конкурси та майстер-класи. Однак є й певні відмінності від переважної більшості фестів. Зустрічали гостинним частуванням - на українському столі хрумкі огірочки, чорний хліб з салом та часником, запашний узвар. Неподалік пригощають ще й сирними кониками.


А музик запросили з усієї Західної України. Львівський гурт "Йорий Клоц" зазвичай саме на таких етнофестивалях і виступає. У арсеналі 5 його музикантів - понад десяток оригінальних інструментів, серед яких пастушачі роги, вірменський дудук, коза та ліра.


До речі - останні два, попри те, що один духовий, а інший - смичковий, у спільному звучанні майже рідні. Ось так звучить коза. Інструмент специфічний, адже виготовляють його з козячої шкіри. Гуцульська коза на неї мало схожа - її інкрустують різноманітними вставками. А це стилізована буковинська. Тепер таких вже немає - розповідає вокаліст львівського гурту. Сучасну інтерпретацію давнього інструменту створює лише один майстер зі столиці. Чудернацькими звуками "Йорий Клоц" супроводжують не менш автентичні тексти пісень.


А ще на фестивалі "Торба з Горба" народні умільці з Прикарпаття та Буковини провели 9 майстер-класів із ткацтва, лялькарства та інших етнічних ремесел.

Джерело: Радіо «Західний полюс»