друкувати


Ціни на ліки вітчизняного і іноземного виробництва заморозили до кінця року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-01 08:00:13

З 1 липня і до кінця 2010 року виробники ліків будуть зобов'язані не підвищувати ціни на лікарські засоби. Про це говориться в "Меморандумі розуміння", який був підписаний між Міністерством охорони здоров'я України і виробниками лікарських засобів.

В першу чергу це стосується лікарських засобів вітчизняного і іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного і місцевих бюджетів.

Крім того, виробниками гарантується недопущення скорочення обсягів виробництва цих лікарських засобів. Згідно з Меморандумом, виробники докладатимуть зусиль для укладення прямих договорів з дистриб'юторами лікарських засобів для своєчасного і в повному об'ємі задоволення заявок роздрібної мережі, для забезпечення співпраці з Антимонопольним комітетом України в проведенні дослідження стану конкуренції і діяльності виробників, забезпечення співпраці з Державною інспекцією з контролю над цінами Міністерства економіки і Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів Мінохоронздоров'я України в проведенні моніторингу цін на лікарські засоби.

У свою чергу Мінохоронздоров'я повинне притягати представників виробників, громадських професійних фармацевтичних об'єднань в робочі групи, у тому числі, в діючі, до проведення нарад, консультацій, круглих столів відносно підготовки урядових рішень з питань регулювання ринку фармацевтичної продукції.

Крім того, згідно з меморандумом, за Мінохоронздоров'я закріплюється зобов'язання відносно забезпечення дотримання законодавчо встановлених вимог до декларування виробниками оптово-відпускних цін на лікарські засоби.

Мінохоронздоров'я також повинне звернутися до уряду відносно створення рівних умов доступу вітчизняних заводів-виробників лікарських засобів до державної фінансової підтримки, яка надається через механізм здешевлення кредитів.

Нагадаємо, раніше міністр економіки Василь Цушко заявив, що постанова попереднього уряду про моніторинг цін на ліки буде скасована.

Джерело: ТСН.ua